Cubaan membaca dan membanding peribadi dahulu dan kini menerusi kertas-kertas peperiksaan lama. (Bahagian Dua)

0 comments
Sambungan daripada post sebelum ini...

Trait #5:


Hari ini: Dia menulis dengan menekan pen/pensil yang digunakan dengan kuat.


Dahulu:


Trait #6:

Hari ini: Dia suka menulis dan mengarang.

Dahulu: Subjek English Composition adalah antara yang paling digemarinya. (Masa itu, silibus Bahasa Melayu belum sampai bab mengarang.)


Trait #7:

Hari ini: Dia selalu menegur kawan-kawannya yang tersilap ejaan, tetapi dia sendiri juga membuat kesalahan ejaan di YM dan ruang-ruang lain.

Dahulu:



Ya, dia tahu dia tidak sempurna.

Trait #8:

Hari ini: Dia ketawa membaca jawapan kertas peperiksaannya 14 tahun lalu, kerana

Dahulu: [Sawi difitnah]



Trait #9:

Hari ini: Dia mendoakan [dan mengajak anda semua untuk turut mendoakan] agar Allah mengganjari guru-guru yang pernah mengajarnya sejak kecil, kerana

Dahulu: mereka telah mengajarnya kalimah ini:


juga ini:


Kesimpulan:
Hipotesis awal terbukti benar. Apabila membaca kembali kertas-kertas peperiksaan lamanya, penulis seperti melihat dirinya di dalam cermin.

Tapi sudah tentu ada juga yang berubah [contohnya sekarang dia tahu sawi itu sawi].

Lagi, bukan semua trait yang wujud pada penulis 14 tahun dahulu [dulu bebas dosa], masih ada di dalam dirinya sekarang [sekarang dia sudah wajib risau, apakah kalimah shahadah yang telah dijawab olehnya dengan tepat di dalam 1st semester Junior 1 Islamic Studies examination itu akan masih diimani serta dapat dilafazkan dengan jayanya di saat kematian nanti atau tidak].

Jadi harus diingat, manusia sentiasa terdedah kepada perubahan. Mungkin apa yang kita ada dahulu, akan pergi daripada kita sekarang. Apa yang kita miliki hari ini, boleh jadi hilang daripada kita suatu hari nanti. Kita paling takut kehilangan iman.

Dia telah dilahirkan Muslim, dan hidupnya kini sebagai Muslim insha Allah. Matinya nanti?



Ya Allah! RahmatMu sahaja yang dapat menyelamatkan kami.


Saranan tambahan: Perhatikan adik-adik/anak-anak anda. Kenalpasti dan kembangkan bakat yang ada pada mereka supaya kekuatan mereka dapat dieksploitasi untuk kepentingan dirinya dan umat. Bantu mereka terima kekurangan diri dengan ceria dan reda. Fahamkan mereka bahawa setiap orang dibekalkan dengan kelebihan dan kekurangan yang berbeza-beza kerana memang kita semua wujud untuk saling melengkapi.

Cubaan membaca dan membanding peribadi dahulu dan kini menerusi kertas-kertas peperiksaan lama.* (Bahagian Satu)

1 comments
*rujukan utama: kertas-kertas peperiksaan darjah satu dia, 1995.

Hipotesis: Sifat/trait dan sikap yang ada pada diri kanak-kanak berkemungkinan akan kekal pada dirinya sehingga dewasa.

Pembolehubah:


i) Malar: Penulis
ii) Dimanipulasi: Masa/Usia
iii) Bergerak balas: Peribadi

Trait #1:

Hari ini: Dia tidak suka melihat perkataan yang tidak dieja dengan tepat.

Dahulu:


Trait #2:

Hari ini: Dia telah kehilangan markah dalam sebuah pertandingan mengeja kerana salah mengeja “نوفمبر ”. Padahal sebelum itu dia telah berjaya mengeja “harlequin” dan apa entah lagi dengan normal.*

*Huraian kejadian:

Pusingan pertama pertandingan Spell-It-Right Challenge, LA***** 2009, Dewan Muktamar Darul Quran. Dia berdiri di depan mikrofon. Ini gilirannya untuk mengeja kalimah Arab.

Penyoal: “Noo-fem-bar”.

Dia: “Uh. Nun. Waw. Fa. Mim. Ba. Ra. Noo-fem-bar.”

Penyoal:

Dia: [alamak salah ke].

Maka di atas pentas Spell-It-Right, otak dia menggelabah mencari ejaan alternatif bagi نوفمبر . Dengan keliru, dia mengulang lagi ejaan yang sama. Dan sekali lagi. Sehingga akhirnya,

Penyoal: “ خطأ ”. [salah.]

Maka dia kembali ke tempat duduk di sebelah rakan sepasukan-sesemester-seblok dengan penuh keliru.

Di dalam hatinya dia berkata, "Gila ah. Aku dah nak abes diploma Tahfiz wal Qiraat tapi tak reti eja November dalam bahasa Arab."

Selepas pertandingan, dia mencari perkataan tersebut di dalam Al-Mawrid. Dan mendapati bahawa ejaannya sebenarnya betul; Khaulah (pengendali pertandingan a.k.a. teman sebilik dia) yang tersilap. Lalu dia berkata kepada Khaulah, “Khaulah, yang kita eja tu betul ah.” Khaulah terkejut, lantas meng-explain sebab kesilapannya [tak boleh disiarkan di sini tapi sebab yang dia hulurkan memang konkrit] dan meminta maaf.

Penulis tidak dapat menerima maaf Khaulah dan terus mengemas barang-barangnya dengan niat untuk berpindah kembali ke bilik No. 2 serta-merta. Supaya tidak perlu melihat muka Khaulah lagi.

Persahabatan mereka terhenti pada hari itu disebabkan khilaf pada ejaan November dalam bahasa Arab.

HAHAHAHA anda ditipu hidup-hidup.

Yang sebenarnya, setelah Khaulah memberi penjelasan, they laughed over it. Selepas itu mereka terus menyambung percakapan tentang persiapan seterusnya untuk acara kemuncak LA***** 2009 sambil mencari makanan di dalam bilik. [Khaulah memang tak bersalah. Saja letak nama Khaulah banyak-banyak.]

And they’re still very very good friends today. Sebenarnya outcome insiden ini sangat baik kerana:

1) Penulis dapat menenangkan jiwanya setelah mendapat tahu ejaan tepat bagi نوفمبر .
2) Dia lega kerana ejaan نوفمبر nya selama ini memang tidak salah.
3) Khaulah juga mendapat tahu ejaan tepat perkataan tersebut.
4) We both know that our friendship is worth much much more than a few points in a spelling bee.

Everyone happy OK so no big deal.

Anyway, penulis sebetulnya banyak sahaja membuat kesilapan ejaan. Bukti untuk anda:

Dahulu:



Trait #3:

Hari ini: Dia cukup tidak minat dan tidak berbakat dalam Matematik (apatah lagi Matematik Tambahan), serta mana-mana subjek yang melibatkan terlampau banyak nombor [seperti Prinsip Akaun, Fizik dan Kimia].



Dahulu:


Sehingga ke hari ini, dia masih tidak faham kenapa dahulu dia mengambil Matematik Tambahan. [Muallimah Faridah, saya minta maaf. Bukannya Muallimah salah mengajar. Saya ini yang tak faham-faham.]

[To Aneesah: yes, that was how bad I was in Add. Maths. I tried adding up the marks for all four exams – they amounted to 99. Wouldn’t it be nice if I got that for just one exam at least? And the penggal pertama exam in Form 5! 13 over 100! What a failure.

Hence lay our differences. You* have the capability to get (and the patience to deserve) 100% in Physics and Add. Maths.; I loathe both subjects enough to drop one and pretend I didn’t have to sit for the other. On a happier note, I’m glad to say that I’ve come to terms with this particular weakness of mine.

But no matter. There’s one thing I’ve never told you about (it came to me quite recently, in retrospect of everything that happened), but here you go: this is one reason why I don’t think I can ever live with chemical engineers (or any kind of engineer really) – ‘cos I don’t understand what they do. HAHAHAHA what chemical engineer?!

So I don’t understand numbers (or people who love them). Four years back I didn’t think of it this way, but now I do: it’s a blessing in disguise. Because of this stupidity with numbers, my best friend will never ever have to worry about one very important thing in her life until the day she dies [Although this possible “worry” is in fact non-existent from Day One, and the possible “cause”, I believe, would be someone’s statement about long-time-ago-kid-crushes-that-he-ranked #1, #2 and #3 ].

Any chemical engineers/chemical engineering students reading this? (Preferably one who actually believes that “annoying” is a compliment?). I think we have one. Oh yes, you over there. Yep, that one. You. Aneesah knows this, I know this, and [in view of someone’s words, “actually that was purely main2 XP was never serious”] I think you need to know this too: as far as I’m concerned, it’s simply not possible.


So we have this clear, then? Good. So we can all live happily ever after and continue insulting each other like always.

*plus, you can complain about not wanting to take up Further Maths. And then ace it.

How one thing leads to another. Maybe I should post something on “digressing” someday.]

Trait #4:

Hari ini: Dia suka seni.


Dahulu:


Penulis percaya bahawa bukan dia seorang yang mengalami perkara ini. Anda juga tentu mempunyai sikap-sikap tertentu yang wujud di dalam diri sejak dulu. Cuba reflect seminit dua.

Laporan eksperimen belum selesai. Akan disambung dalam post seterusnya.

Kenapa dia membuka blog

0 comments
Biasanya apa yang orang kata dalam entri pertama blog?

Secara jujur, kalau bukan disebabkan Nurul Iimaan, penulis takkan menerbitkan apa-apa blog. Bagi dia, membuka blog ibarat membuka pintu hidup diri sendiri kepada umum supaya siapa-siapa yang mahu boleh berkunjung ke dalam hidup blogger yang terbabit bila-bila mereka mahu.

Dia tahu, blogging adalah salah satu cara paling mudah untuk reach out (orang di Uganda pun boleh baca) dan seterusnya buat apa-apa yang kita mahu: kongsi, beritahu, puji, marah, umum, suruh, ajar, sebar propaganda…semuanya mungkin dengan blog.

Masalahnya, penulis percaya bahawa no matter what you write (tak kiralah tulisan tersebut berunsur peribadi, ilmiah, sebuah laporan amali sains, SMS, atau hanya perkongsian fakta dan semua bentuk penulisan), people can read you through what you write. Menurut dia, peribadi boleh dibaca menerusi hasil penulisan. Siapa yang pernah lihat dia punya paranoia setiap kali ada orang mahu membaca hasil tulisannya, pasti faham.

Tapi tak mengapalah. Kerana Nurul Iimaan. Iimaan kata, “awak tak payahlah cerita yang peribadi. Awak letaklah lessons.” Lessons apa itu?

Tanya Iimaan.

Tapi kalau mengikut rancangan penulis, insha Allah blog ini nanti bukanlah:
1) Diari/jurnal peribadi
2) Novel bersiri (tapi kalau dia tulis yang ini pun Iimaan tak kisah kot)
3) Novel cinta bersiri
4) Kisah cinta sendiri
5) Kisah apa-apa sendiri
6) OKlah, mesti ada kisah sendiri jugak kan. Penulis sendiri pun tak pandai membaca blog-blog yang kering daripada sebarang sentuhan peribadi.

Keseronokan menulis berkemungkinan menyebabkan dia menceritakan kepada anda lebih daripada apa yang dia sebenarnya mahu ceritakan.

Walau bagaimanapun. Andaikanlah memang ada perkara yang patut dia kongsikan, tapi tidak dikongsi disebabkan ketakutan terhadap pendedahan hal-ehwal diri. Bila dia mati nanti, dia yang rugi. Sebabnya, apabila penulis meninggalkan dunia nanti, hanya ada tiga perkara yang boleh terus menyumbang kepada timbangan pahalanya: 1) anak yang soleh [belum ada], 2) amal jariah [tak banyak], dan 3) ilmu yang bermanfaat. Memandangkan penulis ini bukannya seorang guru, dan tak berapa berbakat untuk menjadi guru, dia sangat berharap agar blog ini dapat memberi ilmu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membacanya, walaupun hanya sedikit.

Ada satu lagi sebab kenapa dia tak menerbitkan blog sejak dulu sedangkan dia suka menulis [yang ini very stupid one]: kerana sudah terlalu ramai yang memblog. Dia tak suka buat apa yang orang lain dah buat. [See I told you very stupid reason].

Sekiranya anda rasa bahawa ada apa-apa yang patut dia kongsikan, silalah tinggalkan cadangan di ruangan komen. Tak pun, e-mel sahaja. Bagi cadangan topik terus lagi mudah. Kalau anda tanya, seboleh-bolehnya dia akan jawab (selagi soalan anda tak terlalu peribadi). Eh dah macam ruangan soal jawab dalam Seventeen pulak. [Do you have something on your mind? Are you unhappy? Ask me.]

Selamat membaca.

This blog is also a continuous supplementary letter-of-sorts* for my first “blog”, most trusted confidante and bestest friend Aneesah. I greatly suspect that there’ll be whole paragraphs of my entries directed at you especially [can’t help it, whenever I write anything that includes me in the content, I feel like I’m writing to you]. And I’ll probably need to explain half of the things I put up here in snail mail or e-mail. And YM. And if I feel lazy about explaining, I’ll probably have some more excuses up my sleeves. Sigh.

*though I don't intend to make this a substitute for my normal (now infrequent) letters.

Thursday, June 18, 2009

Cubaan membaca dan membanding peribadi dahulu dan kini menerusi kertas-kertas peperiksaan lama. (Bahagian Dua)

Sambungan daripada post sebelum ini...

Trait #5:


Hari ini: Dia menulis dengan menekan pen/pensil yang digunakan dengan kuat.


Dahulu:


Trait #6:

Hari ini: Dia suka menulis dan mengarang.

Dahulu: Subjek English Composition adalah antara yang paling digemarinya. (Masa itu, silibus Bahasa Melayu belum sampai bab mengarang.)


Trait #7:

Hari ini: Dia selalu menegur kawan-kawannya yang tersilap ejaan, tetapi dia sendiri juga membuat kesalahan ejaan di YM dan ruang-ruang lain.

Dahulu:



Ya, dia tahu dia tidak sempurna.

Trait #8:

Hari ini: Dia ketawa membaca jawapan kertas peperiksaannya 14 tahun lalu, kerana

Dahulu: [Sawi difitnah]



Trait #9:

Hari ini: Dia mendoakan [dan mengajak anda semua untuk turut mendoakan] agar Allah mengganjari guru-guru yang pernah mengajarnya sejak kecil, kerana

Dahulu: mereka telah mengajarnya kalimah ini:


juga ini:


Kesimpulan:
Hipotesis awal terbukti benar. Apabila membaca kembali kertas-kertas peperiksaan lamanya, penulis seperti melihat dirinya di dalam cermin.

Tapi sudah tentu ada juga yang berubah [contohnya sekarang dia tahu sawi itu sawi].

Lagi, bukan semua trait yang wujud pada penulis 14 tahun dahulu [dulu bebas dosa], masih ada di dalam dirinya sekarang [sekarang dia sudah wajib risau, apakah kalimah shahadah yang telah dijawab olehnya dengan tepat di dalam 1st semester Junior 1 Islamic Studies examination itu akan masih diimani serta dapat dilafazkan dengan jayanya di saat kematian nanti atau tidak].

Jadi harus diingat, manusia sentiasa terdedah kepada perubahan. Mungkin apa yang kita ada dahulu, akan pergi daripada kita sekarang. Apa yang kita miliki hari ini, boleh jadi hilang daripada kita suatu hari nanti. Kita paling takut kehilangan iman.

Dia telah dilahirkan Muslim, dan hidupnya kini sebagai Muslim insha Allah. Matinya nanti?



Ya Allah! RahmatMu sahaja yang dapat menyelamatkan kami.


Saranan tambahan: Perhatikan adik-adik/anak-anak anda. Kenalpasti dan kembangkan bakat yang ada pada mereka supaya kekuatan mereka dapat dieksploitasi untuk kepentingan dirinya dan umat. Bantu mereka terima kekurangan diri dengan ceria dan reda. Fahamkan mereka bahawa setiap orang dibekalkan dengan kelebihan dan kekurangan yang berbeza-beza kerana memang kita semua wujud untuk saling melengkapi.

Cubaan membaca dan membanding peribadi dahulu dan kini menerusi kertas-kertas peperiksaan lama.* (Bahagian Satu)

*rujukan utama: kertas-kertas peperiksaan darjah satu dia, 1995.

Hipotesis: Sifat/trait dan sikap yang ada pada diri kanak-kanak berkemungkinan akan kekal pada dirinya sehingga dewasa.

Pembolehubah:


i) Malar: Penulis
ii) Dimanipulasi: Masa/Usia
iii) Bergerak balas: Peribadi

Trait #1:

Hari ini: Dia tidak suka melihat perkataan yang tidak dieja dengan tepat.

Dahulu:


Trait #2:

Hari ini: Dia telah kehilangan markah dalam sebuah pertandingan mengeja kerana salah mengeja “نوفمبر ”. Padahal sebelum itu dia telah berjaya mengeja “harlequin” dan apa entah lagi dengan normal.*

*Huraian kejadian:

Pusingan pertama pertandingan Spell-It-Right Challenge, LA***** 2009, Dewan Muktamar Darul Quran. Dia berdiri di depan mikrofon. Ini gilirannya untuk mengeja kalimah Arab.

Penyoal: “Noo-fem-bar”.

Dia: “Uh. Nun. Waw. Fa. Mim. Ba. Ra. Noo-fem-bar.”

Penyoal:

Dia: [alamak salah ke].

Maka di atas pentas Spell-It-Right, otak dia menggelabah mencari ejaan alternatif bagi نوفمبر . Dengan keliru, dia mengulang lagi ejaan yang sama. Dan sekali lagi. Sehingga akhirnya,

Penyoal: “ خطأ ”. [salah.]

Maka dia kembali ke tempat duduk di sebelah rakan sepasukan-sesemester-seblok dengan penuh keliru.

Di dalam hatinya dia berkata, "Gila ah. Aku dah nak abes diploma Tahfiz wal Qiraat tapi tak reti eja November dalam bahasa Arab."

Selepas pertandingan, dia mencari perkataan tersebut di dalam Al-Mawrid. Dan mendapati bahawa ejaannya sebenarnya betul; Khaulah (pengendali pertandingan a.k.a. teman sebilik dia) yang tersilap. Lalu dia berkata kepada Khaulah, “Khaulah, yang kita eja tu betul ah.” Khaulah terkejut, lantas meng-explain sebab kesilapannya [tak boleh disiarkan di sini tapi sebab yang dia hulurkan memang konkrit] dan meminta maaf.

Penulis tidak dapat menerima maaf Khaulah dan terus mengemas barang-barangnya dengan niat untuk berpindah kembali ke bilik No. 2 serta-merta. Supaya tidak perlu melihat muka Khaulah lagi.

Persahabatan mereka terhenti pada hari itu disebabkan khilaf pada ejaan November dalam bahasa Arab.

HAHAHAHA anda ditipu hidup-hidup.

Yang sebenarnya, setelah Khaulah memberi penjelasan, they laughed over it. Selepas itu mereka terus menyambung percakapan tentang persiapan seterusnya untuk acara kemuncak LA***** 2009 sambil mencari makanan di dalam bilik. [Khaulah memang tak bersalah. Saja letak nama Khaulah banyak-banyak.]

And they’re still very very good friends today. Sebenarnya outcome insiden ini sangat baik kerana:

1) Penulis dapat menenangkan jiwanya setelah mendapat tahu ejaan tepat bagi نوفمبر .
2) Dia lega kerana ejaan نوفمبر nya selama ini memang tidak salah.
3) Khaulah juga mendapat tahu ejaan tepat perkataan tersebut.
4) We both know that our friendship is worth much much more than a few points in a spelling bee.

Everyone happy OK so no big deal.

Anyway, penulis sebetulnya banyak sahaja membuat kesilapan ejaan. Bukti untuk anda:

Dahulu:



Trait #3:

Hari ini: Dia cukup tidak minat dan tidak berbakat dalam Matematik (apatah lagi Matematik Tambahan), serta mana-mana subjek yang melibatkan terlampau banyak nombor [seperti Prinsip Akaun, Fizik dan Kimia].



Dahulu:


Sehingga ke hari ini, dia masih tidak faham kenapa dahulu dia mengambil Matematik Tambahan. [Muallimah Faridah, saya minta maaf. Bukannya Muallimah salah mengajar. Saya ini yang tak faham-faham.]

[To Aneesah: yes, that was how bad I was in Add. Maths. I tried adding up the marks for all four exams – they amounted to 99. Wouldn’t it be nice if I got that for just one exam at least? And the penggal pertama exam in Form 5! 13 over 100! What a failure.

Hence lay our differences. You* have the capability to get (and the patience to deserve) 100% in Physics and Add. Maths.; I loathe both subjects enough to drop one and pretend I didn’t have to sit for the other. On a happier note, I’m glad to say that I’ve come to terms with this particular weakness of mine.

But no matter. There’s one thing I’ve never told you about (it came to me quite recently, in retrospect of everything that happened), but here you go: this is one reason why I don’t think I can ever live with chemical engineers (or any kind of engineer really) – ‘cos I don’t understand what they do. HAHAHAHA what chemical engineer?!

So I don’t understand numbers (or people who love them). Four years back I didn’t think of it this way, but now I do: it’s a blessing in disguise. Because of this stupidity with numbers, my best friend will never ever have to worry about one very important thing in her life until the day she dies [Although this possible “worry” is in fact non-existent from Day One, and the possible “cause”, I believe, would be someone’s statement about long-time-ago-kid-crushes-that-he-ranked #1, #2 and #3 ].

Any chemical engineers/chemical engineering students reading this? (Preferably one who actually believes that “annoying” is a compliment?). I think we have one. Oh yes, you over there. Yep, that one. You. Aneesah knows this, I know this, and [in view of someone’s words, “actually that was purely main2 XP was never serious”] I think you need to know this too: as far as I’m concerned, it’s simply not possible.


So we have this clear, then? Good. So we can all live happily ever after and continue insulting each other like always.

*plus, you can complain about not wanting to take up Further Maths. And then ace it.

How one thing leads to another. Maybe I should post something on “digressing” someday.]

Trait #4:

Hari ini: Dia suka seni.


Dahulu:


Penulis percaya bahawa bukan dia seorang yang mengalami perkara ini. Anda juga tentu mempunyai sikap-sikap tertentu yang wujud di dalam diri sejak dulu. Cuba reflect seminit dua.

Laporan eksperimen belum selesai. Akan disambung dalam post seterusnya.

Monday, June 15, 2009

Kenapa dia membuka blog

Biasanya apa yang orang kata dalam entri pertama blog?

Secara jujur, kalau bukan disebabkan Nurul Iimaan, penulis takkan menerbitkan apa-apa blog. Bagi dia, membuka blog ibarat membuka pintu hidup diri sendiri kepada umum supaya siapa-siapa yang mahu boleh berkunjung ke dalam hidup blogger yang terbabit bila-bila mereka mahu.

Dia tahu, blogging adalah salah satu cara paling mudah untuk reach out (orang di Uganda pun boleh baca) dan seterusnya buat apa-apa yang kita mahu: kongsi, beritahu, puji, marah, umum, suruh, ajar, sebar propaganda…semuanya mungkin dengan blog.

Masalahnya, penulis percaya bahawa no matter what you write (tak kiralah tulisan tersebut berunsur peribadi, ilmiah, sebuah laporan amali sains, SMS, atau hanya perkongsian fakta dan semua bentuk penulisan), people can read you through what you write. Menurut dia, peribadi boleh dibaca menerusi hasil penulisan. Siapa yang pernah lihat dia punya paranoia setiap kali ada orang mahu membaca hasil tulisannya, pasti faham.

Tapi tak mengapalah. Kerana Nurul Iimaan. Iimaan kata, “awak tak payahlah cerita yang peribadi. Awak letaklah lessons.” Lessons apa itu?

Tanya Iimaan.

Tapi kalau mengikut rancangan penulis, insha Allah blog ini nanti bukanlah:
1) Diari/jurnal peribadi
2) Novel bersiri (tapi kalau dia tulis yang ini pun Iimaan tak kisah kot)
3) Novel cinta bersiri
4) Kisah cinta sendiri
5) Kisah apa-apa sendiri
6) OKlah, mesti ada kisah sendiri jugak kan. Penulis sendiri pun tak pandai membaca blog-blog yang kering daripada sebarang sentuhan peribadi.

Keseronokan menulis berkemungkinan menyebabkan dia menceritakan kepada anda lebih daripada apa yang dia sebenarnya mahu ceritakan.

Walau bagaimanapun. Andaikanlah memang ada perkara yang patut dia kongsikan, tapi tidak dikongsi disebabkan ketakutan terhadap pendedahan hal-ehwal diri. Bila dia mati nanti, dia yang rugi. Sebabnya, apabila penulis meninggalkan dunia nanti, hanya ada tiga perkara yang boleh terus menyumbang kepada timbangan pahalanya: 1) anak yang soleh [belum ada], 2) amal jariah [tak banyak], dan 3) ilmu yang bermanfaat. Memandangkan penulis ini bukannya seorang guru, dan tak berapa berbakat untuk menjadi guru, dia sangat berharap agar blog ini dapat memberi ilmu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membacanya, walaupun hanya sedikit.

Ada satu lagi sebab kenapa dia tak menerbitkan blog sejak dulu sedangkan dia suka menulis [yang ini very stupid one]: kerana sudah terlalu ramai yang memblog. Dia tak suka buat apa yang orang lain dah buat. [See I told you very stupid reason].

Sekiranya anda rasa bahawa ada apa-apa yang patut dia kongsikan, silalah tinggalkan cadangan di ruangan komen. Tak pun, e-mel sahaja. Bagi cadangan topik terus lagi mudah. Kalau anda tanya, seboleh-bolehnya dia akan jawab (selagi soalan anda tak terlalu peribadi). Eh dah macam ruangan soal jawab dalam Seventeen pulak. [Do you have something on your mind? Are you unhappy? Ask me.]

Selamat membaca.

This blog is also a continuous supplementary letter-of-sorts* for my first “blog”, most trusted confidante and bestest friend Aneesah. I greatly suspect that there’ll be whole paragraphs of my entries directed at you especially [can’t help it, whenever I write anything that includes me in the content, I feel like I’m writing to you]. And I’ll probably need to explain half of the things I put up here in snail mail or e-mail. And YM. And if I feel lazy about explaining, I’ll probably have some more excuses up my sleeves. Sigh.

*though I don't intend to make this a substitute for my normal (now infrequent) letters.