Kenapa dia membuka blog

Biasanya apa yang orang kata dalam entri pertama blog?

Secara jujur, kalau bukan disebabkan Nurul Iimaan, penulis takkan menerbitkan apa-apa blog. Bagi dia, membuka blog ibarat membuka pintu hidup diri sendiri kepada umum supaya siapa-siapa yang mahu boleh berkunjung ke dalam hidup blogger yang terbabit bila-bila mereka mahu.

Dia tahu, blogging adalah salah satu cara paling mudah untuk reach out (orang di Uganda pun boleh baca) dan seterusnya buat apa-apa yang kita mahu: kongsi, beritahu, puji, marah, umum, suruh, ajar, sebar propaganda…semuanya mungkin dengan blog.

Masalahnya, penulis percaya bahawa no matter what you write (tak kiralah tulisan tersebut berunsur peribadi, ilmiah, sebuah laporan amali sains, SMS, atau hanya perkongsian fakta dan semua bentuk penulisan), people can read you through what you write. Menurut dia, peribadi boleh dibaca menerusi hasil penulisan. Siapa yang pernah lihat dia punya paranoia setiap kali ada orang mahu membaca hasil tulisannya, pasti faham.

Tapi tak mengapalah. Kerana Nurul Iimaan. Iimaan kata, “awak tak payahlah cerita yang peribadi. Awak letaklah lessons.” Lessons apa itu?

Tanya Iimaan.

Tapi kalau mengikut rancangan penulis, insha Allah blog ini nanti bukanlah:
1) Diari/jurnal peribadi
2) Novel bersiri (tapi kalau dia tulis yang ini pun Iimaan tak kisah kot)
3) Novel cinta bersiri
4) Kisah cinta sendiri
5) Kisah apa-apa sendiri
6) OKlah, mesti ada kisah sendiri jugak kan. Penulis sendiri pun tak pandai membaca blog-blog yang kering daripada sebarang sentuhan peribadi.

Keseronokan menulis berkemungkinan menyebabkan dia menceritakan kepada anda lebih daripada apa yang dia sebenarnya mahu ceritakan.

Walau bagaimanapun. Andaikanlah memang ada perkara yang patut dia kongsikan, tapi tidak dikongsi disebabkan ketakutan terhadap pendedahan hal-ehwal diri. Bila dia mati nanti, dia yang rugi. Sebabnya, apabila penulis meninggalkan dunia nanti, hanya ada tiga perkara yang boleh terus menyumbang kepada timbangan pahalanya: 1) anak yang soleh [belum ada], 2) amal jariah [tak banyak], dan 3) ilmu yang bermanfaat. Memandangkan penulis ini bukannya seorang guru, dan tak berapa berbakat untuk menjadi guru, dia sangat berharap agar blog ini dapat memberi ilmu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membacanya, walaupun hanya sedikit.

Ada satu lagi sebab kenapa dia tak menerbitkan blog sejak dulu sedangkan dia suka menulis [yang ini very stupid one]: kerana sudah terlalu ramai yang memblog. Dia tak suka buat apa yang orang lain dah buat. [See I told you very stupid reason].

Sekiranya anda rasa bahawa ada apa-apa yang patut dia kongsikan, silalah tinggalkan cadangan di ruangan komen. Tak pun, e-mel sahaja. Bagi cadangan topik terus lagi mudah. Kalau anda tanya, seboleh-bolehnya dia akan jawab (selagi soalan anda tak terlalu peribadi). Eh dah macam ruangan soal jawab dalam Seventeen pulak. [Do you have something on your mind? Are you unhappy? Ask me.]

Selamat membaca.

This blog is also a continuous supplementary letter-of-sorts* for my first “blog”, most trusted confidante and bestest friend Aneesah. I greatly suspect that there’ll be whole paragraphs of my entries directed at you especially [can’t help it, whenever I write anything that includes me in the content, I feel like I’m writing to you]. And I’ll probably need to explain half of the things I put up here in snail mail or e-mail. And YM. And if I feel lazy about explaining, I’ll probably have some more excuses up my sleeves. Sigh.

*though I don't intend to make this a substitute for my normal (now infrequent) letters.

0 comments :: Kenapa dia membuka blog

Monday, June 15, 2009

Kenapa dia membuka blog

Biasanya apa yang orang kata dalam entri pertama blog?

Secara jujur, kalau bukan disebabkan Nurul Iimaan, penulis takkan menerbitkan apa-apa blog. Bagi dia, membuka blog ibarat membuka pintu hidup diri sendiri kepada umum supaya siapa-siapa yang mahu boleh berkunjung ke dalam hidup blogger yang terbabit bila-bila mereka mahu.

Dia tahu, blogging adalah salah satu cara paling mudah untuk reach out (orang di Uganda pun boleh baca) dan seterusnya buat apa-apa yang kita mahu: kongsi, beritahu, puji, marah, umum, suruh, ajar, sebar propaganda…semuanya mungkin dengan blog.

Masalahnya, penulis percaya bahawa no matter what you write (tak kiralah tulisan tersebut berunsur peribadi, ilmiah, sebuah laporan amali sains, SMS, atau hanya perkongsian fakta dan semua bentuk penulisan), people can read you through what you write. Menurut dia, peribadi boleh dibaca menerusi hasil penulisan. Siapa yang pernah lihat dia punya paranoia setiap kali ada orang mahu membaca hasil tulisannya, pasti faham.

Tapi tak mengapalah. Kerana Nurul Iimaan. Iimaan kata, “awak tak payahlah cerita yang peribadi. Awak letaklah lessons.” Lessons apa itu?

Tanya Iimaan.

Tapi kalau mengikut rancangan penulis, insha Allah blog ini nanti bukanlah:
1) Diari/jurnal peribadi
2) Novel bersiri (tapi kalau dia tulis yang ini pun Iimaan tak kisah kot)
3) Novel cinta bersiri
4) Kisah cinta sendiri
5) Kisah apa-apa sendiri
6) OKlah, mesti ada kisah sendiri jugak kan. Penulis sendiri pun tak pandai membaca blog-blog yang kering daripada sebarang sentuhan peribadi.

Keseronokan menulis berkemungkinan menyebabkan dia menceritakan kepada anda lebih daripada apa yang dia sebenarnya mahu ceritakan.

Walau bagaimanapun. Andaikanlah memang ada perkara yang patut dia kongsikan, tapi tidak dikongsi disebabkan ketakutan terhadap pendedahan hal-ehwal diri. Bila dia mati nanti, dia yang rugi. Sebabnya, apabila penulis meninggalkan dunia nanti, hanya ada tiga perkara yang boleh terus menyumbang kepada timbangan pahalanya: 1) anak yang soleh [belum ada], 2) amal jariah [tak banyak], dan 3) ilmu yang bermanfaat. Memandangkan penulis ini bukannya seorang guru, dan tak berapa berbakat untuk menjadi guru, dia sangat berharap agar blog ini dapat memberi ilmu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membacanya, walaupun hanya sedikit.

Ada satu lagi sebab kenapa dia tak menerbitkan blog sejak dulu sedangkan dia suka menulis [yang ini very stupid one]: kerana sudah terlalu ramai yang memblog. Dia tak suka buat apa yang orang lain dah buat. [See I told you very stupid reason].

Sekiranya anda rasa bahawa ada apa-apa yang patut dia kongsikan, silalah tinggalkan cadangan di ruangan komen. Tak pun, e-mel sahaja. Bagi cadangan topik terus lagi mudah. Kalau anda tanya, seboleh-bolehnya dia akan jawab (selagi soalan anda tak terlalu peribadi). Eh dah macam ruangan soal jawab dalam Seventeen pulak. [Do you have something on your mind? Are you unhappy? Ask me.]

Selamat membaca.

This blog is also a continuous supplementary letter-of-sorts* for my first “blog”, most trusted confidante and bestest friend Aneesah. I greatly suspect that there’ll be whole paragraphs of my entries directed at you especially [can’t help it, whenever I write anything that includes me in the content, I feel like I’m writing to you]. And I’ll probably need to explain half of the things I put up here in snail mail or e-mail. And YM. And if I feel lazy about explaining, I’ll probably have some more excuses up my sleeves. Sigh.

*though I don't intend to make this a substitute for my normal (now infrequent) letters.

No comments: