Reaksi atau Persepsi?

5 comments
Hidup kita bukan milik mutlak kita seorang. Setiap keputusan yang kita buat pasti memberi kesan terhadap hidup orang lain di dalam dunia kita juga.

Bagaimana jika orang lain kurang bersetuju dengan pilihan atau keputusan yang anda buat? Bagaimana jika orang yang kurang bersetuju itu, orang yang anda care for?

Petikan beberapa perbualan di dalam hidup dia sejak beberapa minggu yang lalu:

Apabila mendapat tahu keputusan UPU:


Dia: Mak. Dapat UIA, History.
Mak:
Dia: Heheh. [gembira tak terkata]
Mak: Tu memang first choice ke?
Dia: Ha ah.
Mak: Nanti boleh jadi apa?*

*[Mak is concerned about my employability upon graduation. She's my mother. She's entitled to ask me anything. I am only putting in her reaction to illustrate my point.]

Di dalam kereta ujian JPJ:

Penguji JPJ:
Student UKM ye?

Dia: Tak. UIA.
Penguji JPJ: Oh OK OK. UIA. Bidang apa?
Dia: Sejarah.
Penguji JPJ: Ha?
Dia: Sejarah. Sejarah dan Tamadun.
Penguji JPJ: Ohh Sejarah dan Tamadun. SEJARAH? Lepas tu nak kerja apa?

[He's supposed to pass judgment on my driving, not my future! Ke apa?]

SMS seorang kawan lama:

Kawan: Ko dapat sambung belajar katne?
Dia: UIA, Sejarah dan Tamadun. Esok aku daftar. Ko doakan semua lancar ek.
Kawan: OK aku doakan. Tapi course ko tu lawak ar...cakap nak mintak bahasa?

[UIAM ada ke tawarkan bidang Bahasa Moden? Ada? Ada? Takde kan? Maka untuk ijazah pertama ini, dia pilih minatnya yang kedua, Sejarah.]

Kawan sekelas sekolah menengah SMS dia:

Kawan lama: Sekarang kat mana? Still at DQ?
Dia: Dah habis DQ, graduating in August. Now at IIUM doing History and Civilisation.
Kawan lama: Seriously? Nak jadi macam Razak Baginda ke? Political analyst?

"Lepas tu nak kerja apa?"
"Nak jadi macam Razak Baginda ke? Political analyst?"
"Nanti boleh jadi apa?"

(The next time anyone asks me this, I swear I'll answer "Housewife".)

Perlu ada keseimbangan antara membahagiakan diri sendiri, dan membahagiakan orang lain. Siapa kata hidup itu mudah?

I have a lot to prove. Banyak yang perlu dia buktikan.

Sunday, July 12, 2009

Reaksi atau Persepsi?

Hidup kita bukan milik mutlak kita seorang. Setiap keputusan yang kita buat pasti memberi kesan terhadap hidup orang lain di dalam dunia kita juga.

Bagaimana jika orang lain kurang bersetuju dengan pilihan atau keputusan yang anda buat? Bagaimana jika orang yang kurang bersetuju itu, orang yang anda care for?

Petikan beberapa perbualan di dalam hidup dia sejak beberapa minggu yang lalu:

Apabila mendapat tahu keputusan UPU:


Dia: Mak. Dapat UIA, History.
Mak:
Dia: Heheh. [gembira tak terkata]
Mak: Tu memang first choice ke?
Dia: Ha ah.
Mak: Nanti boleh jadi apa?*

*[Mak is concerned about my employability upon graduation. She's my mother. She's entitled to ask me anything. I am only putting in her reaction to illustrate my point.]

Di dalam kereta ujian JPJ:

Penguji JPJ:
Student UKM ye?

Dia: Tak. UIA.
Penguji JPJ: Oh OK OK. UIA. Bidang apa?
Dia: Sejarah.
Penguji JPJ: Ha?
Dia: Sejarah. Sejarah dan Tamadun.
Penguji JPJ: Ohh Sejarah dan Tamadun. SEJARAH? Lepas tu nak kerja apa?

[He's supposed to pass judgment on my driving, not my future! Ke apa?]

SMS seorang kawan lama:

Kawan: Ko dapat sambung belajar katne?
Dia: UIA, Sejarah dan Tamadun. Esok aku daftar. Ko doakan semua lancar ek.
Kawan: OK aku doakan. Tapi course ko tu lawak ar...cakap nak mintak bahasa?

[UIAM ada ke tawarkan bidang Bahasa Moden? Ada? Ada? Takde kan? Maka untuk ijazah pertama ini, dia pilih minatnya yang kedua, Sejarah.]

Kawan sekelas sekolah menengah SMS dia:

Kawan lama: Sekarang kat mana? Still at DQ?
Dia: Dah habis DQ, graduating in August. Now at IIUM doing History and Civilisation.
Kawan lama: Seriously? Nak jadi macam Razak Baginda ke? Political analyst?

"Lepas tu nak kerja apa?"
"Nak jadi macam Razak Baginda ke? Political analyst?"
"Nanti boleh jadi apa?"

(The next time anyone asks me this, I swear I'll answer "Housewife".)

Perlu ada keseimbangan antara membahagiakan diri sendiri, dan membahagiakan orang lain. Siapa kata hidup itu mudah?

I have a lot to prove. Banyak yang perlu dia buktikan.