When you don't know what you're looking for

Cerita bosan. Ada dua tajuk: Cara-cara mencari maklumat di internet atau What you'll get if you search for something without first knowing what is it that you're looking for:

In Monday's Sciences of the Qur'an class:

Dr. Israr: For the first group (hers): 'MacDonald's Views on Wahy'.

Her: MacDonald?

Him: Yes, MacDonald. M-A-C-D-O-N-A-L-D, MacDonald.

Ada kumpulan lain dapat tajuk William Muir, Muhammad Asad, Dr. Muhsin Khan, Montgomery Watt, abrogation of Qur'anic aayaat, inimitability of the Qur'an. Kalaulah dapat tajuk yang itu semua, sekurang-kurangnya dia pernah dengar atau tahu sedikit tentang tajuk itu. Tapi MacDonald? Siapakah?

Habis sahaja kelas, Dr. Israr keluar dengan lajunya.

Wallaahi, I was clueless. I have to write a paper on MacDonald's Views on Wahy but I didn't know at all who MacDonald was. All the topic told me was that the person in question is named MacDonald, and that he had views on Islamic revelation. No first name, no titles of the books he authored, no clue of his origins, nothing.

Hanya ada satu MacDonald yang dia kenal:

Anda pun kenal.

Ronald.

I needed a McDonald whose Christian name is not Ronald. And because

1) McDonald is generally not a Muslim name, but

2) this [non-Muslim] McDonald has views on wahy, and

3) his views are apparently so important that we have to write a term paper about them for our Sciences of the Qur’an course,

so I assumed that this McDonald must be an Orientalist.

So I Googled “mcdonald, orientalist, views on islam”. My intent was to find a Christian name for this person. Which MacDonald, that is the question.

Alhamdulillah, the assumption seemed to be correct. After a click, (a long wait for a PDF file to download) and some scrolling down, I hit on this:


Duncan Macdonald! Now we have a name. And a date: 1863 – 1943. Okay Google some more. "duncan mcdonald":


Duncan McDonald | Facebook ?! Oh Tuhan. Definitely not this one.

Lagi, Duncan McDonald – School of Journalism and Communication Ini juga, tak mungkin. Jadi, tukar spelling sama wording. "duncan macdonald orientalist":

Which brought me to this:


Now that sounds more like it. Duncan Black Macdonald, American Orientalist. Selepas itu mulalah dia mencari karya-karya Macdonald pula. Seperti biasalah, bukan senang untuk cari sesuatu bila kita tak tahu apa yang dicari. Walaupun anda guna OPAC* untuk cari buku di perpustakaan itu pun, tak guna pencarian anda jika tujuan pencarian tidak jelas.

*Online Public Access Catalogue. Macam Google tapi untuk cari buku di perpustakaan. Kena beratur untuk guna (Di IIUM Library). PC OPAC di Dar al-Hikmah tak cukup banyak untuk accomodate aktiviti pencarian buku pelajar-pelajar UIA yang gila gigih mencari buku.

Key in "duncan macdonald" dalam OPAC. Tak dapat apa. Cuba keyword lain juga tak berhasil.

Esoknya cuba lagi. OPAC masih tak kenal "duncan macdonald" Setelah geram, taipkan saja "orientalists" habis cerita. OPAC pun bagi senarai judul buku tentang Orientalis. Orientalis dan al-Qur'an! Now we're getting somewhere. Dapat buku "Al-Istishraq wal Qur'an al-Azhim", jumpa akhirnya nama Duncan Macdonald di dalam bibliografi. Di mana ada nama penulis, di situ ada tajuk buku. Cari buku itu di OPAC. Jumpa!

Kutip semua buku tulisan Macdonald, pinjam (sebelum itu bayar denda RM2.60 kerana lewat pulangkan buku semester lepas). Tengok jam, uh lagi beberapa minit ada kelas Sciences of the Qur'an. Pergi locker room perpustakaan, mahu tinggalkan dahulu timbunan buku itu di dalam pigeon hole sebelum ke kelas...

Tapi semua pigeon hole dah tiada! Hah. Kenapa tiba-tiba locker dan pigeon hole dalam bag room semuanya dah tiada? Semester lepas masih ada. Hari ini hilang. Bilik locker kosong tinggal bilik sahaja. Bare walls bare floor. How inconvenient tapi takpe. Bawa buku semua sekali ke kelas. Aku duduk satu kerusi, buku duduk satu kerusi.

Lepas kelas jumpa Doktor Israr. Yeah. Memang betul beliau maksudkan Duncan Macdonald. Dapat petunjuk lebih sedikit untuk menulis term paper.

Hidup ini banyak simpang. Gunakan peta, tanya kepada orang yang tahu jalan dan jangan putus asa.

8 comments :: When you don't know what you're looking for

  1. ...And I don't even know what an Orientalist is!

  2. Montgomery Watt? i heard that name before...in history class kot

  3. Aneesah: you have no idea just how many times I get that clueless feeling now. With every class I follow, I'm reminded that I know soooooo little. It's overwhelming. And the History classes! All these names and dates and places and happenings keep pouring in. Masha Allah.

    Orientalist: Someone who studies the Orient (the East. Culture, society, religion, languages, everything). The opposite is Occidentalist; someone who studies the West.

    Kak So: That is VERY possible. Some names pop up in practically every subject. Like Plato and Ibn Khaldun.

  4. mcdonald fast food tu afde kene mngena ke dgn duncan black macdonald?

  5. visitor_nhi: Oh tidak. Tiada kaitan. But if you have the time, why don't you check out Duncan Macdonald's works? They're really quite interesting.

    :)

  6. i google out "mcdonald's view on wahy"..
    n guest what??i found this blog..hahahahaha.
    but still a bit pening2 wif all this..hai,ntah apa2 la Dr nih..
    err...can u help me??
    anywy...nice blog lah!!
    suka membace nye..hehe

  7. help me!
    help me!

    x jumpe larrrr....

    huhu

  8. am-i-know-who-i-am:

    Cari tak buku dia? Aspects of Islam ngan apentah lagi satu. Religious Attitudes something.

    I hope you've found something by now.

Tuesday, December 15, 2009

When you don't know what you're looking for

Cerita bosan. Ada dua tajuk: Cara-cara mencari maklumat di internet atau What you'll get if you search for something without first knowing what is it that you're looking for:

In Monday's Sciences of the Qur'an class:

Dr. Israr: For the first group (hers): 'MacDonald's Views on Wahy'.

Her: MacDonald?

Him: Yes, MacDonald. M-A-C-D-O-N-A-L-D, MacDonald.

Ada kumpulan lain dapat tajuk William Muir, Muhammad Asad, Dr. Muhsin Khan, Montgomery Watt, abrogation of Qur'anic aayaat, inimitability of the Qur'an. Kalaulah dapat tajuk yang itu semua, sekurang-kurangnya dia pernah dengar atau tahu sedikit tentang tajuk itu. Tapi MacDonald? Siapakah?

Habis sahaja kelas, Dr. Israr keluar dengan lajunya.

Wallaahi, I was clueless. I have to write a paper on MacDonald's Views on Wahy but I didn't know at all who MacDonald was. All the topic told me was that the person in question is named MacDonald, and that he had views on Islamic revelation. No first name, no titles of the books he authored, no clue of his origins, nothing.

Hanya ada satu MacDonald yang dia kenal:

Anda pun kenal.

Ronald.

I needed a McDonald whose Christian name is not Ronald. And because

1) McDonald is generally not a Muslim name, but

2) this [non-Muslim] McDonald has views on wahy, and

3) his views are apparently so important that we have to write a term paper about them for our Sciences of the Qur’an course,

so I assumed that this McDonald must be an Orientalist.

So I Googled “mcdonald, orientalist, views on islam”. My intent was to find a Christian name for this person. Which MacDonald, that is the question.

Alhamdulillah, the assumption seemed to be correct. After a click, (a long wait for a PDF file to download) and some scrolling down, I hit on this:


Duncan Macdonald! Now we have a name. And a date: 1863 – 1943. Okay Google some more. "duncan mcdonald":


Duncan McDonald | Facebook ?! Oh Tuhan. Definitely not this one.

Lagi, Duncan McDonald – School of Journalism and Communication Ini juga, tak mungkin. Jadi, tukar spelling sama wording. "duncan macdonald orientalist":

Which brought me to this:


Now that sounds more like it. Duncan Black Macdonald, American Orientalist. Selepas itu mulalah dia mencari karya-karya Macdonald pula. Seperti biasalah, bukan senang untuk cari sesuatu bila kita tak tahu apa yang dicari. Walaupun anda guna OPAC* untuk cari buku di perpustakaan itu pun, tak guna pencarian anda jika tujuan pencarian tidak jelas.

*Online Public Access Catalogue. Macam Google tapi untuk cari buku di perpustakaan. Kena beratur untuk guna (Di IIUM Library). PC OPAC di Dar al-Hikmah tak cukup banyak untuk accomodate aktiviti pencarian buku pelajar-pelajar UIA yang gila gigih mencari buku.

Key in "duncan macdonald" dalam OPAC. Tak dapat apa. Cuba keyword lain juga tak berhasil.

Esoknya cuba lagi. OPAC masih tak kenal "duncan macdonald" Setelah geram, taipkan saja "orientalists" habis cerita. OPAC pun bagi senarai judul buku tentang Orientalis. Orientalis dan al-Qur'an! Now we're getting somewhere. Dapat buku "Al-Istishraq wal Qur'an al-Azhim", jumpa akhirnya nama Duncan Macdonald di dalam bibliografi. Di mana ada nama penulis, di situ ada tajuk buku. Cari buku itu di OPAC. Jumpa!

Kutip semua buku tulisan Macdonald, pinjam (sebelum itu bayar denda RM2.60 kerana lewat pulangkan buku semester lepas). Tengok jam, uh lagi beberapa minit ada kelas Sciences of the Qur'an. Pergi locker room perpustakaan, mahu tinggalkan dahulu timbunan buku itu di dalam pigeon hole sebelum ke kelas...

Tapi semua pigeon hole dah tiada! Hah. Kenapa tiba-tiba locker dan pigeon hole dalam bag room semuanya dah tiada? Semester lepas masih ada. Hari ini hilang. Bilik locker kosong tinggal bilik sahaja. Bare walls bare floor. How inconvenient tapi takpe. Bawa buku semua sekali ke kelas. Aku duduk satu kerusi, buku duduk satu kerusi.

Lepas kelas jumpa Doktor Israr. Yeah. Memang betul beliau maksudkan Duncan Macdonald. Dapat petunjuk lebih sedikit untuk menulis term paper.

Hidup ini banyak simpang. Gunakan peta, tanya kepada orang yang tahu jalan dan jangan putus asa.

8 comments:

Aneesah said...

...And I don't even know what an Orientalist is!

soso said...

Montgomery Watt? i heard that name before...in history class kot

Dia said...

Aneesah: you have no idea just how many times I get that clueless feeling now. With every class I follow, I'm reminded that I know soooooo little. It's overwhelming. And the History classes! All these names and dates and places and happenings keep pouring in. Masha Allah.

Orientalist: Someone who studies the Orient (the East. Culture, society, religion, languages, everything). The opposite is Occidentalist; someone who studies the West.

Kak So: That is VERY possible. Some names pop up in practically every subject. Like Plato and Ibn Khaldun.

visitor_nhi said...

mcdonald fast food tu afde kene mngena ke dgn duncan black macdonald?

Maryam said...

visitor_nhi: Oh tidak. Tiada kaitan. But if you have the time, why don't you check out Duncan Macdonald's works? They're really quite interesting.

:)

Anonymous said...

i google out "mcdonald's view on wahy"..
n guest what??i found this blog..hahahahaha.
but still a bit pening2 wif all this..hai,ntah apa2 la Dr nih..
err...can u help me??
anywy...nice blog lah!!
suka membace nye..hehe

am-i-know-who-i-am said...

help me!
help me!

x jumpe larrrr....

huhu

Maryam said...

am-i-know-who-i-am:

Cari tak buku dia? Aspects of Islam ngan apentah lagi satu. Religious Attitudes something.

I hope you've found something by now.