Sedikit panduan buat yang bakal menjadi pelajar universiti (Islam Antarabangsa Malaysia)

1 comments
Pertama sekali, tahniah kerana bakal menjejakkan kaki dan jiwa raga anda ke Garden of Knowledge and Virtue (hahaha inilah kali pertama dia menggunakan gelaran tersebut. Kalau Darul Quran "Bumi Barakah", IIUM pula "Taman Ilmu dan Budi". Dia lebih suka nama-nama asal ["Nama saya Maryam Nabeelah, panggil Maryam Nabeelah"]. Lepas ini dia sebut IIUM saja.)

Terima kasih kerana menerima tawaran IIUM. Lepas ini  kalau takdir menemukan kita, bolehlah dia minta bantuan anda di perpustakaan atau HS Cafe atau mana-mana, dengan kata-kata serupa ini (dalam mana-mana bahasa yang sesuai): "Sister/Brother, boleh tak tolong tengokkan barang saya sekejap? Saya nak pergi masjid/Saya ada hal sikit."

Ini pula sedikit panduan untuk anda:

HARI PENDAFTARAN DAN TAARUF WEEK

1) Datanglah awal pada hari pendaftaran. Kalau tidak, kena beratur panjang sebelum sampai giliran anda. Tapi kalau sengaja mahu beratur panjang kerana ingin berkenal-kenalan dengan pelajar lain, suka hatilah.

2) Pastikan dokumen penting semua lengkap dan cukup. Bawa sijil-sijil asal.

3) Lepas kemas-kemas barang keperluan serta berkenalan dengan room-mates anda di mahallah, anda mungkin berasa bosan disebabkan tiada urusan lain. Buatlah apa-apa yang patut. Contohnya:

4) Adalah baik sekiranya anda membawa sekali apa-apa kerja yang boleh tahan demanding untuk diselesaikan sepanjang minggu-minggu pertama di universiti, misalnya kerja majalah semester ke. Supaya anda tidak akan terkejut dengan workload sebenar pelajar degree apabila sudah memulakan kuliah. Ini teknik yang terbukti berkesan.

5) Jangan malu-malu untuk berkawan dengan kawan-kawan baharu (yang sama jantina OK). Satu hari nanti mereka akan menjadi sangat istimewa di hati anda kerana anda telah sama-sama mengenal dunia baharu dengan mereka.

6) Nanti anda perlu menghafal lagu rasmi IIUM.

7) Kepada pelajar-pelajar direct intake: Jangan terkilan kalau nanti pelajar-pelajar dari CFS macam berkelompok sesama mereka sahaja. Biasalah. Orang dah lama bersahabat. Nanti anda berkawanlah dengan mereka.

PANDUAN UJIAN-UJIAN PLACEMENT (Arabic, English, Tilawah, Fundamental Knowledge)

1) Jangan terlalu risau.

2) Jangan terlalu yakin.

3) Jangan berputus harap. Jangan biarkan kertas jawapan kosong.

PANDUAN AWAM BERSOSIAL

1) Jangan membeza-bezakan pelajar Malaysia dengan pelajar bukan Malaysia. Sama saja semua. Dunia ini kan luas, mestilah ada banyak budaya. Walaupun sikap ethnocentrism itu fitrah semua orang, janganlah berlebih-lebih.

2) Jangan segan berinteraksi dengan pelajar luar negara. Mereka juga manusia.

3) Merendah diri itu sikap yang terpuji, tapi jangan sampai rendah self-esteem. Nanti susah nak bawa diri.

4) Jangan pandang rendah pada pelajar bukan Islam kerana mereka bukan Islam dan merupakan gologan minoriti di universiti. Ada saja yang beriman, tapi belum Islam kerana halangan keluarga. Mereka juga pelajar-pelajar yang bagus.

PANDUAN MENGURUSKAN PENGAJIAN

1) Kenalpasti kulliyyah dan department anda seawal mungkin. Kalau ada waktu lapang di minggu pertama, jenguk-jenguklah bangunan kulliyyah. Kalau ada apa-apa urusan nanti (akan ada banyak urusan, percayalah), tak perlulah anda tersesat-sesat mencari tempat.

2) Pastikan apa kriteria yang diperlukan untuk anda lulus masuk ke kulliyyah (EPT, APT). Kemudia apa pula kriteria wajib untuk dibenarkan mengisytihar major dalam pengkhususan yang anda mahu (CGPA dan gred subjek tertentu). Juga apa yang perlu jika mahu menyertai kegiatan ko-kurikulum wajib (paling kurang FKT mesti lulus).

3) Kalau tak tahu atau tak pasti tentang apa-apa, tanya. Tanyalah pelajar-pelajar yang tahu, atau kakitangan di department atau pejabat yang berkenaan, atau pada pensyarah yang sepatutnya.

4) Jika anda masih belum membuat keputusan untuk tetap/tukar kulliyyah atau department (major, minor), kumpul sebanyak mungkin maklumat daripada sesiapa yang berkenaan. Kemudian istikharah, dan buatlah keputusan dengan bijak. Kalau nak tukar kulliyyah, anda mesti mengisi borang di bahagian pentadbiran.

5) Prosedur mendaftar subjek boleh mengundang stres kalau anda tidak bersedia. Apa-apapun yang jadi, jangan gelabah. Carilah jalan penyelesaian, Insha Allah ada. Ingat:

a) Kenalpasti apa subjek yang boleh dan perlu dan mampu anda ambil untuk setiap semester.
b) Rancang jadual kelas dengan teliti. Sediakan back-up plan sekiranya ada subjek yang anda gagal daftar nanti.
c) Pastikan subjek-subjek yang diambil menepati kemampuan anda. Jangan terlampau sedikit, jangan terlampau banyak.
d) Rujuk pada study plan yang kulliyyah sediakan, sebagai panduan asas.

6) Belajar di universiti seronok sebenarnya. Susah sana-sini itu biasalah. Yang penting kemahuan mesti wujud.

7) Anda perlu proaktif (fuhhh). Kalau anda tak faham apa-apa, siapapun takkan tolong melainkan anda sendiri yang menuntut jawapan atau penjelasan.

8) Jangan belajar demi peperiksaan. Bosan kalau begitu.

9) Hormati pensyarah. Jangan risau mereka semua baik-baik. Kalau jumpa, mereka yang terlebih dahulu memberi salam. Tak cukup dengan itu, ditanya pula, "How are you sister Maryam?" atau "Maryam Nabeelah how are you?" atau "How are you Maryam?". Walaupun kita yang nampak mereka lebih awal, tapi tiba-tiba mereka dulu yang menegur. Berhati mulia semuanya. Kalau strict bab markah, tegas hal-ehwal attendance tu, biasalah.

KESIMPULAN

Relax. And welcome.

Ini untuk anda, i-alice

3 comments
Untuk pemeriksaan i-alice. Boleh sambung kerja pegawai KDN.

Ada orang rajin lagi baik hati mendapatkannya di Paris.

Pesan musang kepada putera, "Ini sebenarnya rahsia saya, mudah saja:
Kita tidak mampu melihat dengan baik melainkan dengan pandangan hati.
Perkara-perkara yang paling penting dalam hidup kita takkan terlihat oleh mata kasar."

21 tahun kemudian.

 Baca arahan.





Ini pula secebis dari bahagian belakang:


Benarlah kata Emily Dickinson:
I cannot buy it - 'tis not sold
There is no other in the World -
Mine was the only one.
Hahaha bunyi macam possessive gila. Inilah hakikat barang buatan sendiri -- yang begini hanya ada satu.

Delayed, but delivered

4 comments
We hoped, we worried.

Finally, it came. 

But who was at fault: Pos Malaysia or the Royal Mail?

Neither! The owls have been intercepted, apparently.

Thank you to
the two wonderful (both remarkably talented, one of them remarkably annoying at times)
chums who sent me this. 
I love the card (so distinctively Aneesah) and the book very very much.
I can't even begin to express my gratitude and excitement.
Thanks to you both, this is my best 21st birthday ever.

Happy 21st everyone!

Non semper erit aestas (It won't always be summer)

0 comments
But while it's still summer, might as well do something, like:

For pure entertainment:

1) Any Sherlock Holmes story.
2) "The Cat Who..." books by Lilian Jackson Braun.

Watch a Movie:

1) Invictus: starring Morgan Freeman as Nelson Mandela and Matt Damon as Francois Someone, the South African rugby team captain. It's about post-apartheid South Africa, and how Mandela united its peoples through rugby. I haven't checked the actual story yet, and have no idea how historically accurate the movie is, but it's quite good. One downside: too much of too many guys in shorts.

For constructive entertainment:

1) The Complete Idiot's Guide to Learning Latin. Makes a really good bedtime book.

2) The Complete Idiot's Guide to Learning Yiddish. Problem is, apart from a few pages dedicated to the Hebrew/Yiddish alphabet, the rest of the book (besides the English guiding text) is in transliterated Yiddish, not in Yiddish Yiddish. That's like trying to learn Arabic through transliteration -- the ruh is gone.To make matters worse, Yiddish is a lot like German (plus some English), so the transliterated text makes you feel like you're learning a Germanic language. I've picked up some useful phrases, though...Oy vey! Nu. Nu? Nu!

At least I can learn the Hebrew alphabet.

3) the Sociology textbook, any edition.

Short and good stuff:

1) George Bernard Shaw and the Islamic Scholar (a booklet about 30 pages thick): Text and commentary of their historic conversation in 1935. My father showed me the booklet, but I have to confess that I immediately read and finished it at that very moment mainly because I'm a fan of Bernard Shaw. The booklet records his dialogue about Islam with Maulana Muhammad 'Abdul 'Aleem Siddiqi al-Qadiri -- great man.

2) The Time magazine(s). Suddenly I find them very engaging.

Let's not list the long and good stuff now.

Friday, June 25, 2010

Sedikit panduan buat yang bakal menjadi pelajar universiti (Islam Antarabangsa Malaysia)

Pertama sekali, tahniah kerana bakal menjejakkan kaki dan jiwa raga anda ke Garden of Knowledge and Virtue (hahaha inilah kali pertama dia menggunakan gelaran tersebut. Kalau Darul Quran "Bumi Barakah", IIUM pula "Taman Ilmu dan Budi". Dia lebih suka nama-nama asal ["Nama saya Maryam Nabeelah, panggil Maryam Nabeelah"]. Lepas ini dia sebut IIUM saja.)

Terima kasih kerana menerima tawaran IIUM. Lepas ini  kalau takdir menemukan kita, bolehlah dia minta bantuan anda di perpustakaan atau HS Cafe atau mana-mana, dengan kata-kata serupa ini (dalam mana-mana bahasa yang sesuai): "Sister/Brother, boleh tak tolong tengokkan barang saya sekejap? Saya nak pergi masjid/Saya ada hal sikit."

Ini pula sedikit panduan untuk anda:

HARI PENDAFTARAN DAN TAARUF WEEK

1) Datanglah awal pada hari pendaftaran. Kalau tidak, kena beratur panjang sebelum sampai giliran anda. Tapi kalau sengaja mahu beratur panjang kerana ingin berkenal-kenalan dengan pelajar lain, suka hatilah.

2) Pastikan dokumen penting semua lengkap dan cukup. Bawa sijil-sijil asal.

3) Lepas kemas-kemas barang keperluan serta berkenalan dengan room-mates anda di mahallah, anda mungkin berasa bosan disebabkan tiada urusan lain. Buatlah apa-apa yang patut. Contohnya:

4) Adalah baik sekiranya anda membawa sekali apa-apa kerja yang boleh tahan demanding untuk diselesaikan sepanjang minggu-minggu pertama di universiti, misalnya kerja majalah semester ke. Supaya anda tidak akan terkejut dengan workload sebenar pelajar degree apabila sudah memulakan kuliah. Ini teknik yang terbukti berkesan.

5) Jangan malu-malu untuk berkawan dengan kawan-kawan baharu (yang sama jantina OK). Satu hari nanti mereka akan menjadi sangat istimewa di hati anda kerana anda telah sama-sama mengenal dunia baharu dengan mereka.

6) Nanti anda perlu menghafal lagu rasmi IIUM.

7) Kepada pelajar-pelajar direct intake: Jangan terkilan kalau nanti pelajar-pelajar dari CFS macam berkelompok sesama mereka sahaja. Biasalah. Orang dah lama bersahabat. Nanti anda berkawanlah dengan mereka.

PANDUAN UJIAN-UJIAN PLACEMENT (Arabic, English, Tilawah, Fundamental Knowledge)

1) Jangan terlalu risau.

2) Jangan terlalu yakin.

3) Jangan berputus harap. Jangan biarkan kertas jawapan kosong.

PANDUAN AWAM BERSOSIAL

1) Jangan membeza-bezakan pelajar Malaysia dengan pelajar bukan Malaysia. Sama saja semua. Dunia ini kan luas, mestilah ada banyak budaya. Walaupun sikap ethnocentrism itu fitrah semua orang, janganlah berlebih-lebih.

2) Jangan segan berinteraksi dengan pelajar luar negara. Mereka juga manusia.

3) Merendah diri itu sikap yang terpuji, tapi jangan sampai rendah self-esteem. Nanti susah nak bawa diri.

4) Jangan pandang rendah pada pelajar bukan Islam kerana mereka bukan Islam dan merupakan gologan minoriti di universiti. Ada saja yang beriman, tapi belum Islam kerana halangan keluarga. Mereka juga pelajar-pelajar yang bagus.

PANDUAN MENGURUSKAN PENGAJIAN

1) Kenalpasti kulliyyah dan department anda seawal mungkin. Kalau ada waktu lapang di minggu pertama, jenguk-jenguklah bangunan kulliyyah. Kalau ada apa-apa urusan nanti (akan ada banyak urusan, percayalah), tak perlulah anda tersesat-sesat mencari tempat.

2) Pastikan apa kriteria yang diperlukan untuk anda lulus masuk ke kulliyyah (EPT, APT). Kemudia apa pula kriteria wajib untuk dibenarkan mengisytihar major dalam pengkhususan yang anda mahu (CGPA dan gred subjek tertentu). Juga apa yang perlu jika mahu menyertai kegiatan ko-kurikulum wajib (paling kurang FKT mesti lulus).

3) Kalau tak tahu atau tak pasti tentang apa-apa, tanya. Tanyalah pelajar-pelajar yang tahu, atau kakitangan di department atau pejabat yang berkenaan, atau pada pensyarah yang sepatutnya.

4) Jika anda masih belum membuat keputusan untuk tetap/tukar kulliyyah atau department (major, minor), kumpul sebanyak mungkin maklumat daripada sesiapa yang berkenaan. Kemudian istikharah, dan buatlah keputusan dengan bijak. Kalau nak tukar kulliyyah, anda mesti mengisi borang di bahagian pentadbiran.

5) Prosedur mendaftar subjek boleh mengundang stres kalau anda tidak bersedia. Apa-apapun yang jadi, jangan gelabah. Carilah jalan penyelesaian, Insha Allah ada. Ingat:

a) Kenalpasti apa subjek yang boleh dan perlu dan mampu anda ambil untuk setiap semester.
b) Rancang jadual kelas dengan teliti. Sediakan back-up plan sekiranya ada subjek yang anda gagal daftar nanti.
c) Pastikan subjek-subjek yang diambil menepati kemampuan anda. Jangan terlampau sedikit, jangan terlampau banyak.
d) Rujuk pada study plan yang kulliyyah sediakan, sebagai panduan asas.

6) Belajar di universiti seronok sebenarnya. Susah sana-sini itu biasalah. Yang penting kemahuan mesti wujud.

7) Anda perlu proaktif (fuhhh). Kalau anda tak faham apa-apa, siapapun takkan tolong melainkan anda sendiri yang menuntut jawapan atau penjelasan.

8) Jangan belajar demi peperiksaan. Bosan kalau begitu.

9) Hormati pensyarah. Jangan risau mereka semua baik-baik. Kalau jumpa, mereka yang terlebih dahulu memberi salam. Tak cukup dengan itu, ditanya pula, "How are you sister Maryam?" atau "Maryam Nabeelah how are you?" atau "How are you Maryam?". Walaupun kita yang nampak mereka lebih awal, tapi tiba-tiba mereka dulu yang menegur. Berhati mulia semuanya. Kalau strict bab markah, tegas hal-ehwal attendance tu, biasalah.

KESIMPULAN

Relax. And welcome.

Saturday, June 19, 2010

Ini untuk anda, i-alice

Untuk pemeriksaan i-alice. Boleh sambung kerja pegawai KDN.

Ada orang rajin lagi baik hati mendapatkannya di Paris.

Pesan musang kepada putera, "Ini sebenarnya rahsia saya, mudah saja:
Kita tidak mampu melihat dengan baik melainkan dengan pandangan hati.
Perkara-perkara yang paling penting dalam hidup kita takkan terlihat oleh mata kasar."

21 tahun kemudian.

 Baca arahan.





Ini pula secebis dari bahagian belakang:


Benarlah kata Emily Dickinson:
I cannot buy it - 'tis not sold
There is no other in the World -
Mine was the only one.
Hahaha bunyi macam possessive gila. Inilah hakikat barang buatan sendiri -- yang begini hanya ada satu.

Monday, June 14, 2010

Delayed, but delivered

We hoped, we worried.

Finally, it came. 

But who was at fault: Pos Malaysia or the Royal Mail?

Neither! The owls have been intercepted, apparently.

Thank you to
the two wonderful (both remarkably talented, one of them remarkably annoying at times)
chums who sent me this. 
I love the card (so distinctively Aneesah) and the book very very much.
I can't even begin to express my gratitude and excitement.
Thanks to you both, this is my best 21st birthday ever.

Happy 21st everyone!

Wednesday, June 2, 2010

Non semper erit aestas (It won't always be summer)

But while it's still summer, might as well do something, like:

For pure entertainment:

1) Any Sherlock Holmes story.
2) "The Cat Who..." books by Lilian Jackson Braun.

Watch a Movie:

1) Invictus: starring Morgan Freeman as Nelson Mandela and Matt Damon as Francois Someone, the South African rugby team captain. It's about post-apartheid South Africa, and how Mandela united its peoples through rugby. I haven't checked the actual story yet, and have no idea how historically accurate the movie is, but it's quite good. One downside: too much of too many guys in shorts.

For constructive entertainment:

1) The Complete Idiot's Guide to Learning Latin. Makes a really good bedtime book.

2) The Complete Idiot's Guide to Learning Yiddish. Problem is, apart from a few pages dedicated to the Hebrew/Yiddish alphabet, the rest of the book (besides the English guiding text) is in transliterated Yiddish, not in Yiddish Yiddish. That's like trying to learn Arabic through transliteration -- the ruh is gone.To make matters worse, Yiddish is a lot like German (plus some English), so the transliterated text makes you feel like you're learning a Germanic language. I've picked up some useful phrases, though...Oy vey! Nu. Nu? Nu!

At least I can learn the Hebrew alphabet.

3) the Sociology textbook, any edition.

Short and good stuff:

1) George Bernard Shaw and the Islamic Scholar (a booklet about 30 pages thick): Text and commentary of their historic conversation in 1935. My father showed me the booklet, but I have to confess that I immediately read and finished it at that very moment mainly because I'm a fan of Bernard Shaw. The booklet records his dialogue about Islam with Maulana Muhammad 'Abdul 'Aleem Siddiqi al-Qadiri -- great man.

2) The Time magazine(s). Suddenly I find them very engaging.

Let's not list the long and good stuff now.