Kelas Tasmi'

0 comments
Tiba-tiba,

Anak murid: [Nada bercakap seolah-olah nak beritakan kebakaran rumah jirannya malam tadi/kematian dua ekor kucingnya/kehilangan barang kemas pusaka] Cikgu! Dalam cerita Transformers yang Dark of the Moon tu kan, tangan Optimus Prime patah!!

Cikgu: So?

Ma raison d'être sur Facebook. Amaran: Karangan panjang.

5 comments
[Anda suka mengharungi lautan perkataan? Silakan, sila]. 

Pernah tak anda baca atau tengok berita, kemudian kata, "Ah. Nampak sangat bohong."
Dia pun, selalu juga.

Kalau anda rakyat Malaysia, tentu anda faham betapa susahnya untuk menerbitkan rasa percaya terhadap media massa, terutama sekali mainstream media (akhbar-akhbar dan stesen-stesen TV utama). Walaupun hari ini, gelaran mainstream media sebenarnya lebih layak dipegang oleh entiti-entiti yang pada suatu ketika lebih dikenali sebagai media alternatif. Akhbar-akhbar online, Youtube, Facebook, newsblogs, bahkan blog-blog peribadi juga menjadi tempat untuk pelbagai pihak menyatakan pendirian mereka tentang semua benda yang boleh diperkatakan -- sekarang, mudah sangat untuk mengakses bahan-bahan berita alternatif. Jadi, lebih ramai yang berpaling tadah kepada media alternatif. Kini, media alternatif hanya alternatif pada nama. Hakikatnya, itulah media utama kita sekarang.

Kami diajar dalam kelas Principles & Practices of Journalism (PPJ), wartawan tak boleh menipu dalam melaporkan berita. Tak boleh menipu dalam proses mendapatkan berita daripada sumber-sumber mereka. Tidak. Boleh. Menipu. Benar, etika boleh dilanggar, tapi wartawan yang profesional takkan menggadaikan kredibilitinya (dan akhbarnya) sendiri dengan menulis cerita yang tidak berasas. Jadi, dari mana datang semua "penipuan" yang selalu kita syaki/sebut-sebut/sumpah-sumpah itu?

Setelah melepasi sesemester kelas PPJ, memahami teori prinsip-prinsip asas dan penting kewartawanan, dia punya jawapan ialah: besar kemungkinan, penipuan-penipuan tersebut timbul daripada sumber-sumber wartawan yang terlibat. Cuba tengok siapa yang di-quote di dalam petikan berita tersebut? Hah. Itulah punca kenyataan yang diragukan. Wartawan boleh mendesak sumbernya dengan soalan-soalan berunsur "I don't believe you", tapi ultimately, mereka hanya boleh menulis apa yang keluar dari mulut sumber. Dia percaya, tak mustahil ada wartawan yang memang menipu atau memutar-belitkan fakta sehingga menjadi penipu, tapi dengar sini semua. Kerja menipu yang ingin diusahakan oleh mana-mana wartawan, walaupun tak mustahil, adalah sangat tidak mudah. Dan kalau berjaya diterbitkan pun penipuan itu, zaman sekarang banyak sistem check-and-balance dalam kalangan masyarakat. Kalau pembaca tak percaya, boleh cari maklumat sendiri. Habis cerita. 

(Tapi sebenarnya yang membuatkan orang marah ialah kadar liputan yang dikawal oleh media utama. Kalau sahih berita yang diterbitkan, ramailah yang menerima kesahihan tersebut. Kalau bohong berita yang diterbitkan, ramai jugalah yang membaca/menonton.) Bagi dia, kalau tak boleh menghalang apa yang sudah bertapak, lebih berkesan kalau kita bangunkan sendiri network berita yang telus. Speaking of unethical media practices, did you watch the Murdoch-British Parliament inquiry? Hahahaa oh my. Sepandai-pandai tupai melompat... Macam tak percaya. Ini termasuk dalam perkara-perkara yang semua orang harap-harapkan, tapi tak sangka akan betul-betul berlaku. Sama dengan kebangkitan rakyat Mesir.

Tengok. Susah untuk wartawan menipu, kan? Kalau diketahui orang ramai, memang takkan diberi belas kasihan.

That said, sebagai warga negara Malaysia, dia masih kurang kepercayaan terhadap apa-apa pun jenis berita.* Mainstream-kah, alternatifkah. Selagi tiada bukti yang meyakinkan, take the news with a pinch of salt. Lebih-lebih lagi yang mengandungi unsur politik dan rebut kuasa. Pernah lihat orang berbicara tentang politik? Yang banyak tentunya cakap, cakap, cakap. Pelikkah kalau banyak fitnah yang tercipta? Politik, walaupun perlu, sangatlah menyesakkan.

I don't dig politics. (Dia tidak -- apa  istilah Melayu untuk "dig"? -- politik)
OR Looking for politics-talk? Look elsewhere.
OR I know politics is necessary, I just don't like it. If I don't like it I make very little effort to understand it unless not knowing about it would be fatal. Same like I know maths/physics/chemistry/whatever is necessary (or else we won't have....I don't know, computer programming? Just throwing words around) but I don't like it all the same.
[What kind of sub-heading was that.]

Tak perlulah harapkan dia untuk bercakap banyak tentang politik. Sesungguhnya ada sangat banyak blog dan laman lain yang boleh mengulas hal-ehwal politik berdasarkan ilmu dan pengetahuan. Kalau dia, banyak sampah saja. Sudahlah jahil, silap-silap emosi pula. Buruknya emosi tanpa hujah. Frankly, I hate geopolitics (and even more so when it comes up in a debate round). Pelajar Sejarah rabun (hampir buta) politik. I know it looks bad.

*Atau mungkin subconscious dia yang sudah terlatih untuk meragui semua maklumat yang diterima. Eh anda pun, kalau sudah membaca pelbagai bahan sejarah, mesti jadi skeptic juga lambat-laun. 

Dia pinjam kata-kata Prof. Kopanski, "We (historians) are the detectives of lies."
Penipuan adalah aktiviti biasa dalam penyimpanan/penulisan sejarah. Pengajarannya, jangan mudah percaya, dan jangan pula mudah melatah apabila menjumpai penipuan. Deal with it. 

Bosankah membaca pengenalan yang panjang tadi? I'm a (written) word person, siapa suruh baca blog ini! [Tahukah anda: sebelum menerbitkan mana-mana blog post, dia akan meng-edit post tersebut sekurang-kurangnya 20 kali? Atau mungkin 30. Biasanya, hanya edit sebaris dua setiap kali buka. Compulsive mungkin.]  
Sebenarnya, tujuan asal post ini adalah untuk menceritakan pengalaman latihan praktikal Journalism on Campus (JOC) dia.

Tajuk sebenar: Journalism on Campus (JOC) lagi!

Sebelum latihan praktikal JOC, ada sesi teori (common sessions), tapi malaslah nak menghurai, sebab apa yang dipelajari di common sessions banyak yang sama dengan kelas PPJ. Jadi dia hanya akan berkongsi kisah practical attachment dua hari JOC. Internship dua hari sahaja, believe it or not.

Sesi-sesi latihan JOC telah berjaya mengkucar-kacirkan semester pendek dia. Habis dua (tiga? Dah lupa) kali Khamis terpaksa ponteng kelas sebab latihan JOC dibuat dari hari Khamis hingga Ahad. Technically, tak ponteng kelas pun, sebab ada excuse letter, tapi rasa rugilah, kelas waktu semester pendek ni, satu sesinya sama dengan dua sesi kelas semester biasa. Kiranya memang banyak perbincangan di dalam kelas yang terpaksa kami lupakan saja kerana perlu menghadiri latihan JOC. Kalau tak ikut semua latihan, tak boleh sertai JOC.  

Menyimpang lagi daripada tajuk asal (pelajaran dan hubungannya dengan hal-hal lain)

Extra-curricular involvements really could jeopardize your studies if you're not careful but if you don't mind compromising your studies then I have nothing more to say to you seriously it's not my business if you enjoy extra-curricular activities more than your studies I have absolutely nothing against that. Maaflah tiba-tiba guna bahasa Inggeris dia pun tak suka bahasa rojak tapi kadang-kadang terguna juga tak pastilah apa sebabnya.  

Dalam menuntut ilmu, masa adalah aset yang paling kita perlukan. Maklumat yang perlu dicari, dinilai, dihadam dan disimpan BANYAK, tapi MASA TERHAD, jadi zalimlah kalau kita mengorbankan masa yang sepatutnya diluangkan untuk mencari ilmu itu untuk perkara lain. Walaupun perkara lain itu juga berfaedah dan turut memberi kita ilmu dan pengalaman. 

Secara peribadi, dia sekarang semakin sensitif terhadap hal ini. Ini tiada kaitan dengan soal aktiviti ko-kurikulum; tapi kerana sebagai pelajar sejarah, dia rasa semakin lama semakin terhimpit dengan waktu. Lagi banyak belajar lagi banyak dia sedar yang dia tak tahu apa-apa. Tapi aktiviti ko-kurikulum juga sangat mustahak -- banyak perkara yang tak boleh kita belajar di dalam kelas. Bagi dia mudah sahaja: anda tahu keadaan diri anda sendiri. Jika rasa mampu dan mahu untuk membuat kerja-kerja tambahan, buat sajalah. Sekali-sekala, nilailah progress diri anda. Kemudian tambah, tolak atau kekalkan apa yang perlu. Macam benda lain juga dalam hidup.

Memang rambang mata kalau consider semua kelab, projek dan persatuan yang ada di UIA. Ditambah pula dengan peluang-peluang pekerjaan part-time yang pasti ada kalau dicari (duit pun ujian. Ada duit ujian, habis duit ujian, cari duit ujian). Pendek kata, takkan habis aktiviti yang boleh dan perlu dibuat...tapi ada benda yang memang tak humanly possible! Life is short, is hectic, is bewildering, is a test. Kita perlu memilih.

Sebab itulah dia percaya, selagi boleh, pilihlah jalan yang boleh menggembirakan anda. Bila lapar, sediakanlah makanan yang anda rasa sedap. Kalau mahu belajar, pilih bidang yang anda suka. Kalau perlu kerja, cari kerja yang anda suka. Bila mencari kawan, carilah yang anda suka. Dan seterusnya. Hidup ini penuh tekanan. Might as well choose to do what you like whenever you have the chance. Kalau tiada pilihan dan terpaksa hidup dengan kerja/orang yang anda tak-berapa-suka, bersyukurlah juga. Apa gunanya merungut? Kesusahan bukannya kekal. Cuba hitung nikmat versus kesyukuran kita. Mesti akaun tak seimbang! Memang takkan seimbang pun. Rumusannya, be happier, be more thankful, look younger! Haha apakah ini.

Anda rasa keliru dan sedikit berserabut membaca post ini? Dia pun.

Lama pula menyimpang. Oho tulis surat malas. Tulis ini melampau.

Kembali kepada tajuk sebenar 

Antara cabaran mengikuti latihan JOC ialah kami perlu berkumpul di main staircase UIA selewat-lewatnya jam tujuh pagi. Memang bunyi macam senang, tapi sebenarnya langsung tak senang kalau mahallah anda jauh dari main staircase. Lepas solat Subuh, siap-siap dan terus keluar mahallah. Kalau mahallah Safiyyah seronoklah, dekat dengan tangga besar. Tapi kalau mahallah anda jauh, pukul tujuh pagi memang dianggap gila.

Pagi-pagi selepas Subuh, beginilah kami, berkumpul di main staircase bangunan Rectory (tangga besar/tangga Firaun dsb):

...lalu kami menunggu bas. 
Dalam perkataan lain, kami siap awal, bas sampai lambat.

Practical attachment ini latihan amali (duh) untuk menjadikan kami wartawan-wartawan kampus yang berguna lagi beretika. Journalistic ethics memang perkara baharu bagi kebanyakan daripada kami (kerana bukan semua dari Department of Communication yang sudah agak lazim dengan prinsip-prinsip etika pengamal media); tapi rupa-rupanya Islamic ethics kami pun diuji apabila menyertai practical attachment di New Straits Times. Kami diletakkan di bawah seliaan wartawan-wartawan pelbagai "desk" di NST. Ketika bertugas bersama mereka, kami dapati ada wartawan-wartawan beragama Islam yang sudah biasa bersalaman dengan orang (biasanya interviewee) yang berlainan jantina.

Memang sulit apabila amalan yang tidak syar'i dijadikan adat. Apabila mentor anda bersalaman dengan the opposite gender ketika bertemu dengan interviewee, anda yang menjadi trainee-nya, sudah tentu dijangka untuk membuat perkara yang sama. Memang awkward! Apapun, yang salah tetap salah. Tak perlu bersikap apologetic kalau pendirian yang kita yakini dipandang rendah/pelik/ditafsir sebagai disrespectful. Jika kita percaya bahawa bersalam dengan orang berlainan jantina bukanlah cara terbaik untuk menghormati mereka, kenapa perlu segan untuk berpegang dengan pendirian tersebut? Tapi jangan pula rasa bangga walaupun kita tahu pendirian kita itu betul. Syukurlah kalau kita diberi kefahaman dan kekuatan untuk berpegang kepada yang hak, tapi kita menyelesaikan khilaf bukan untuk muncul sebagai pemenang (walaupun memang kita betul), sebaliknya kerana kita mahu kebenaran muncul sebagai pemenang yang diakui oleh semua, terutamanya pihak yang pada asalnya tidak nampak kebenaran tersebut. 

Semoga Allah berterusan bersama kita dan memberi kekuatan kepada kita dalam situasi begini.

Selain masalah bersalaman, rasanya pengalaman kami semasa praktikal cukup menyeronokkan dan bermanfaat. Terlalu banyak yang kami pelajari daripada dua hari tersebut (ada yang berpraktikal tiga hari, ada yang empat hari, bergantung kepada desk apa yang ditugaskan kepadanya. Wartawan Life & Times tidak bekerja pada Sabtu dan Ahad, jadi dia hanya perlu praktikal pada hari Khamis dan Jumaat. Sabtu dan Ahad tu terus gila buat assignments dan presentations). Semestinya letih. Tapi seperti biasa, motivasi dia untuk diri sendiri berupa ingatan tehadap cuti panjang yang akan menjelang sejurus selepas semester pendek berakhir. Lagi pula, dia dapat bekerja di bahagian Life & Times, desk rebutan banyak pelajar. Hahaha. Ramai rupanya yang minat menulis artikel berbentuk feature. Jadi bila dah ditugaskan di bahagian tu, bahagialah dia. 


Yang bagusnya, apabila berpraktikal di NST, kami diberi elaun makan. Sehari RM15. Lebih daripada cukup untuk belanja makan sepanjang hari bekerja pagi sampai petang. Sampai saja di NST tiap-tiap pagi, kami melaporkan diri kepada Mr. Balan (kakitangan Layout/Design dan NIE-NST) untuk mendapatkan elaun.

Menunggu diberi elaun makan

Lima belas ringgit yang percuma. 

Kumpulan yang ditugaskan di bahagian Life & Times. Menuju sarapan setelah diberi elaun.

Sarapan dengan Iimaan, Leila dan Atiyyah.

Bahagian Life & Times ialah pullout yang banyak menerbitkan features, bukan hard news. Untuk feature writing, sang penulis diberi lebih kebebasan untuk menyampaikan pendapat peribadi (asalkan relevan dan tak keterlaluan. Apapun yang ditulis wajib terbit daripada kebenaran yang sudah disahkan). Maknanya, features memang banyak bezanya dengan news stories.

Wartawan yang menulis laporan berita bertanggungjawab untuk melaporkan fakta-fakta kejadian sahaja. Kalau ada pendapat pihak-pihak tertentu, mesti disebut siapa yang mengeluarkan kenyataan tersebut. Sama saja dengan penulisan akademik. Kalau tak cite pengarang asal dalam term papers, dikira plagiat. Kalau wartawan tak sahkan dan nyatakan siapa sumber berita/kenyataan, memang dicop tak boleh dipercayai.

Pembahagian kerja

Kerja yang diamanahkan untuk hari pertama





Mencari angle

Tugasan yang dia dapat pada hari pertama sebenarnya sebuah product review yang mesti ditulis berdasarkan press kits [kenyataan akhbar daripada pengeluar-pengeluar produk. Setiap press kit pula mesti disertai sekeping CD... dalam CD ada soft copy gambar-gambar barang yang nak dipromosi; jadi mudahlah kerja kakitangan layout/design bila mahu tambah gambar dalam layout artikel nanti]. Apa rupa press kits? Sila tengok contoh di sebelah kiri teks.

Tapi uniknya penulisan untuk akhbar, setiap artikel mesti ditulis dari satu (atau lebih) sudut pandangan. Wartawan sebut "angle". Meskipun tujuan sebenar penulisan hanyalah untuk mempromosi minyak wangi. 

Jadi, walaupun arahan yang dihulurkan kelihatan sudah jelas ["Flowers and perfumes....Concentrate on flowers, since these are flowers of major ingredients in respective perfume"], tapi hakikatnya, angle mesti ditentukan sendiri oleh penulis. Sis Syida bagi contoh: "Cleopatra dulu masyhur dengan kecantikannya; dan antara cara yang dia gunakan untuk memperindah diri sendiri adalah dengan menggunakan bunga blablabla (or whatever) sebagai wangian. Tapi wanita hari ni guna..."  Something like that. Maknanya, artikel tersebut mesti dirangkumkan dalam konsep yang tertentu, supaya ada idea utama yang menyatukan cerita sepanjang tulisan kita. Itulah fungsi angle.

 Leila (bertudung merah) dan dua orang wartawan Life & Times NST.
Meja-meja yang jauh di belakang, sebelah kiri tu, kawasan Layout & Design team.

Bukan Microsoft Word.

Ada perfumer yang bagi sample perfume sekali dengan press kit
Lepas tulis artikel, sub-editor kata, kami boleh bawa balik semua press kit
Whee! Free stuff, we like you.

Sudut kerja wartawan Life & Times di news floor

  Gambar news floor lagi.
Waktu pagi, wartawan keluar mencari cerita/berita; jadi banyaklah meja yang kosong.
Lebih kurang jam 4 petang, barulah ramai yang muncul 
(dan mula menulis story masing-masing).

Hari kedua

Hari kedua seronok sebab kerana: (1) dapat buku percuma, dan (2) dapat ikut wartawan pergi temu ramah orang. Penerbit buku selalu hantar buku-buku terbaharu kepada akhbar untuk tujuan review. Setelah di-review, buku-buku terbabit sudah tak diperlukan lagi oleh NST. Kebetulan Jumaat tu ada buku yang sudah di-review. Sue (editor Life & Times) pun bagilah buku-buku tersebut kepada trainees yang ditempatkan paling dekat dengan mejanya...Leila dan Maryam. Malangnya, buku-buku yang diberi bukanlah daripada genre yang Maryam suka.

Free books, we love you.

Okay not the four of you.
Other free books, we love you.
Say no to fantasy books (especially those with themes like "finding and keeping the perfect boyfriend
and doing practically nothing else")


"Drama! Tragedy! Romance!"
Kalau tak percaya, sila baca petikan-petikan pilihan di bawah:


Worse:



Equally as bad:

  
Cukuplah.

Walau apapun, kami tetap berterima kasih kepada editor yang baik hati bagi buku-buku tersebut kepada kami berdua. Dia pilih dua, Leila pilih dua. Bolehlah tengok serba sedikit apa yang budak-budak zaman sekarang baca.

Semuanya perlu disunting

Masuk saja pejabat pada hari kedua, terus ambil tempat (di meja orang), pasang sendiri komputer/software, dan mula bekerja. Selesaikan apa yang belum selesai semalamnya. Dia sudah menulis artikel tersebut pada hari pertama, jadi cuma perlu di-edit sedikit sebanyak sebelum memaklumkan pada Sis Syida. Kemudian...


Selesai menulis, dia (terpaksa) tengok sub-editor edit tulisan dia baris demi baris.
Saat-saat mendebarkan.

Akhirnya, artikel yang siap pun dicetak. Sis Syida suruh letak satu salinan di dalam sebuah fail khas, dan maklumkan pada Editor bahawa tulisan tersebut sudah siap.
Kata Sis Syida, "Nanti minggu depan ke, minggu depan lagi ke, keluarlah (dalam akhbar)."

Memang keluar pun.
Semua kami yang bekerja di Life & Times dapat melihat hasil kerja kami tersiar di muka akhbar.
Alhamdulillah, kerana tulisan kami dianggap cukup baik untuk disiarkan. Tapi perasaan gembira tu takkan dapat menandingi kegembiraan yang kita rasa apabila menjumpai sepasang kasut yang cantik, berkualiti dan tak mahal. Tak dapat juga mengatasi ketenangan yang kita rasa apabila keputusan Bahasa Melayu Lanjutan tidak terlampau teruk!


Hasil dua hari

Kiri: Hard copy artikel yang sudah siap.                              Atas: Bentuk akhir artikel di dalam akhbar.                       Menulis tentang minyak wangi? Sejujurnya, memang bukan topik yang paling menarik bagi dia. Tak membosankan, tapi tak cukup menarik. Jawab esei sejarah lagi mencabar hahahaha. [Dalam kalangan kami berenam yang berpraktikal di meja Life & Times, Leila pilih untuk tulis review jam tangan, dua orang (Mizah dan Nazriq) lagi awal-awal sudah menerkam bahagian Travel; dua lagi, Khaira dan Meor, ditugaskan menulis untuk bahagian Entertainment]. Tapi, seperti kata Editor Life & Times semasa pembahagian tugas, "I don't think you have a choice (anyways)!" 
Inilah yang dinamakan kerja. Take it or leave it.

Tengok orang temu bual orang

Perkara menarik kedua bagi dia: interviewing an interviewee. Eleh macamlah tak pernah buat. Tapi kali ini berbeza, sebab pergi dengan wartawan sebenar dan perhatikan cara-cara dia mengendalikan sesi temu bual. Petang Jumaat itu, dia dan Sis Syida menaiki teksi ke KL Convention Centre untuk bertemu dengan Prof. Angus W.G. Walls, seorang pakar pergigian dari UK. Beliau pernah datang ke Malaysia sebelum ini, dan kali ini beliau ke Malaysia untuk bercakap di sebuah seminar yang dihadiri oleh...doktor-doktor gigi. Rupa-rupanya Prof. Walls pakar rawatan pergigian untuk warga emas.

Dialog mereka banyak menyentuh hal-ehwal gigi palsu

Waktu ini, jurugambar belum sampai

Profesor Walls melakarkan gambar gigi palsu (cara gigi palsu dipasang).

Inilah untungnya menjadi wartawan: tiap-tiap hari, ada saja perkara dan ilmu baharu
yang perlu difahami [dan kemudiannya harus diterangkan kepada pembaca].
Kata Profesor Walls, ketika diberitahu bahawa beliau akan ke Malaysia, anak lelakinya (dan teman wanita anaknya) berpesan agar beliau membelikan sepasang jam tangan tiruan untuk mereka. Kami cadangkan Petaling Street, dan kami sarankan supaya beliau tanya dahulu semua kedai, baru beli. Dan jangan lupa untuk menawarkan harga yang lebih murah. Contohnya minta kurang separuh harga terus, senang cerita.

Rupa-rupanya, beliau sudah berpengalaman membeli barang di tempat-tempat sebegitu di Malaysia.
Tak perlu risau.
Melawat Belgium beli coklat. Melawat Malaysia cari jam tangan tiruan.
Hasil temu bual tersebut, Syida Lizta tulis artikel ini.


[Sedikit catatan tentang buku catatan]:

Buku catatan yang digunakan oleh setiap wartawan kumpulan NSTP.
Kami pun diberi senaskhah seorang.

Ini buku penting. Setiap wartawan dikehendaki menyimpan setiap naskhah Reporters' Note Book mereka sehingga lebih kurang tujuh bulan (kalau tak silap); takut-takut ada cerita/fakta yang perlu disemak kalau timbul kes mahkamah berkenaan cerita tersebut, dsb. Contohnya, kalau seseorang yang pernah ditemu bual menafikan kenyataan itu dan ini sedangkan memang dia pernah berkata itu dan ini, maka wartawan yang terlibat bolehlah membuktikan penipuan tu dengan merujuk kembali buku nota kuningnya.

Selesai temu bual, Sis Syida balik rumah, dan dia pulang ke NST (singgah beli roti di KLCC dahulu). Di news floor, hampir semua orang sudah habis tugasan masing-masing. Kami cuma mahu berkumpul untuk berjumpa dengan Mr. Balan sebelum pulang ke UIA.

 
Balik ramai-ramai naik LRT.

Jalan raya pun dah mula sibuk. Rush hour di Kuala Lumpur.

Oh ya. Ini cuma pengalaman seorang ahli pasukan editorial. Brothers dan sisters yang menyertai kumpulan Layout/Design, Ad/Sales dan Photography tentu berbeza pengalaman mereka. Apa yang penting, kami sudah seperti satu keluarga walaupun belum terbitkan lagi senaskhah akhbar.

Panjang begini cukup kot.

Kalau anda sudah sampai ke baris ini tanpa membuat-buat tak nampak perenggan-perenggan dan gambar-gambar di atas, anda memang tegar! Terima kasih kerana membaca. Selamat berpuasa.

Semuanya serentak

2 comments
 Buat kali pertama setelah dua tahun, dia takkan ada kelas jam 8:30 pagi. Yang paling awal pun mula pukul 10.


Dia hanya akan kekalkan 18.5 jam kredit/semester, seperti biasa. 
Sekarang ada lebih satu subjek. Belum tahu nak gugurkan yang mana satu. 
Yang penting memang nak buang satu.
Lagipun, mak pernah kata, "Buat apa amek banyak-banyak sangat?  
(You won't have a life if you do)"
Penasihat akademik Jabatan Sejarah kata, "Jangan amek banyak-banyak. 
Takut tak boleh maintain results."
Kesimpulannya, cukuplah dengan 18.5 jam kredit. 
 
Banyak kelas yang sama waktu dengan kelas tasmi' di Al-Amin. Dua-dua kelas penting.
Semoga Prof. Kopanski (Ayyubids & Mamluks dan Modern Europe) mengalihkan kelas-kelas petangnya ke waktu malam, [kecuali malam Khamis. 
Khamis malam (dan lazimnya several weekends juga) adalah untuk kelas debate].

Memang ada pilihan-pilihan lain yang masanya tak serentak dengan waktu mengajar...

 ...tapi kebanyakannya tak sesuai untuk diambil SEKARANG.

Contohnya, takkanlah nak ambil Islah & Tajdid Movements in the Muslim World (HIST 3410) kalau belum belajar Ayyubids & Mamluks dengan Osmanli History?
Tak tertiblah. Serupa dengan budak-budak yang menghafaz surah-surah al-Quran walaupun belum mengenal huruf-huruf hija'iyyah. Memang tak salah dan memang dia boleh ingat, tapi kalau ada apa-apa kesilapan, dia takkan boleh betulkan sendiri, sebab tiada ilmu asas untuk merujuk kembali sumber-sumber yang sepatutnya.
Maknanya, memang perlu belajar subjek-subjek tersebut (Ayyubids & Mamluks, Osmanli) pada semester hadapan juga. Tak boleh tangguh.
Tapi dia masih perlu melapangkan waktu petang.

Kesimpulannya, semoga Prof. Kopanski mengalihkan kelas-kelasnya ke waktu malam! 


Walau apapun, kebebasan untuk menyusun sendiri jadual kelas harian adalah 
sesuatu yang sangat dia hargai.

Sunday, August 21, 2011

Kelas Tasmi'

Tiba-tiba,

Anak murid: [Nada bercakap seolah-olah nak beritakan kebakaran rumah jirannya malam tadi/kematian dua ekor kucingnya/kehilangan barang kemas pusaka] Cikgu! Dalam cerita Transformers yang Dark of the Moon tu kan, tangan Optimus Prime patah!!

Cikgu: So?

Saturday, August 13, 2011

Ma raison d'être sur Facebook. Amaran: Karangan panjang.

[Anda suka mengharungi lautan perkataan? Silakan, sila]. 

Pernah tak anda baca atau tengok berita, kemudian kata, "Ah. Nampak sangat bohong."
Dia pun, selalu juga.

Kalau anda rakyat Malaysia, tentu anda faham betapa susahnya untuk menerbitkan rasa percaya terhadap media massa, terutama sekali mainstream media (akhbar-akhbar dan stesen-stesen TV utama). Walaupun hari ini, gelaran mainstream media sebenarnya lebih layak dipegang oleh entiti-entiti yang pada suatu ketika lebih dikenali sebagai media alternatif. Akhbar-akhbar online, Youtube, Facebook, newsblogs, bahkan blog-blog peribadi juga menjadi tempat untuk pelbagai pihak menyatakan pendirian mereka tentang semua benda yang boleh diperkatakan -- sekarang, mudah sangat untuk mengakses bahan-bahan berita alternatif. Jadi, lebih ramai yang berpaling tadah kepada media alternatif. Kini, media alternatif hanya alternatif pada nama. Hakikatnya, itulah media utama kita sekarang.

Kami diajar dalam kelas Principles & Practices of Journalism (PPJ), wartawan tak boleh menipu dalam melaporkan berita. Tak boleh menipu dalam proses mendapatkan berita daripada sumber-sumber mereka. Tidak. Boleh. Menipu. Benar, etika boleh dilanggar, tapi wartawan yang profesional takkan menggadaikan kredibilitinya (dan akhbarnya) sendiri dengan menulis cerita yang tidak berasas. Jadi, dari mana datang semua "penipuan" yang selalu kita syaki/sebut-sebut/sumpah-sumpah itu?

Setelah melepasi sesemester kelas PPJ, memahami teori prinsip-prinsip asas dan penting kewartawanan, dia punya jawapan ialah: besar kemungkinan, penipuan-penipuan tersebut timbul daripada sumber-sumber wartawan yang terlibat. Cuba tengok siapa yang di-quote di dalam petikan berita tersebut? Hah. Itulah punca kenyataan yang diragukan. Wartawan boleh mendesak sumbernya dengan soalan-soalan berunsur "I don't believe you", tapi ultimately, mereka hanya boleh menulis apa yang keluar dari mulut sumber. Dia percaya, tak mustahil ada wartawan yang memang menipu atau memutar-belitkan fakta sehingga menjadi penipu, tapi dengar sini semua. Kerja menipu yang ingin diusahakan oleh mana-mana wartawan, walaupun tak mustahil, adalah sangat tidak mudah. Dan kalau berjaya diterbitkan pun penipuan itu, zaman sekarang banyak sistem check-and-balance dalam kalangan masyarakat. Kalau pembaca tak percaya, boleh cari maklumat sendiri. Habis cerita. 

(Tapi sebenarnya yang membuatkan orang marah ialah kadar liputan yang dikawal oleh media utama. Kalau sahih berita yang diterbitkan, ramailah yang menerima kesahihan tersebut. Kalau bohong berita yang diterbitkan, ramai jugalah yang membaca/menonton.) Bagi dia, kalau tak boleh menghalang apa yang sudah bertapak, lebih berkesan kalau kita bangunkan sendiri network berita yang telus. Speaking of unethical media practices, did you watch the Murdoch-British Parliament inquiry? Hahahaa oh my. Sepandai-pandai tupai melompat... Macam tak percaya. Ini termasuk dalam perkara-perkara yang semua orang harap-harapkan, tapi tak sangka akan betul-betul berlaku. Sama dengan kebangkitan rakyat Mesir.

Tengok. Susah untuk wartawan menipu, kan? Kalau diketahui orang ramai, memang takkan diberi belas kasihan.

That said, sebagai warga negara Malaysia, dia masih kurang kepercayaan terhadap apa-apa pun jenis berita.* Mainstream-kah, alternatifkah. Selagi tiada bukti yang meyakinkan, take the news with a pinch of salt. Lebih-lebih lagi yang mengandungi unsur politik dan rebut kuasa. Pernah lihat orang berbicara tentang politik? Yang banyak tentunya cakap, cakap, cakap. Pelikkah kalau banyak fitnah yang tercipta? Politik, walaupun perlu, sangatlah menyesakkan.

I don't dig politics. (Dia tidak -- apa  istilah Melayu untuk "dig"? -- politik)
OR Looking for politics-talk? Look elsewhere.
OR I know politics is necessary, I just don't like it. If I don't like it I make very little effort to understand it unless not knowing about it would be fatal. Same like I know maths/physics/chemistry/whatever is necessary (or else we won't have....I don't know, computer programming? Just throwing words around) but I don't like it all the same.
[What kind of sub-heading was that.]

Tak perlulah harapkan dia untuk bercakap banyak tentang politik. Sesungguhnya ada sangat banyak blog dan laman lain yang boleh mengulas hal-ehwal politik berdasarkan ilmu dan pengetahuan. Kalau dia, banyak sampah saja. Sudahlah jahil, silap-silap emosi pula. Buruknya emosi tanpa hujah. Frankly, I hate geopolitics (and even more so when it comes up in a debate round). Pelajar Sejarah rabun (hampir buta) politik. I know it looks bad.

*Atau mungkin subconscious dia yang sudah terlatih untuk meragui semua maklumat yang diterima. Eh anda pun, kalau sudah membaca pelbagai bahan sejarah, mesti jadi skeptic juga lambat-laun. 

Dia pinjam kata-kata Prof. Kopanski, "We (historians) are the detectives of lies."
Penipuan adalah aktiviti biasa dalam penyimpanan/penulisan sejarah. Pengajarannya, jangan mudah percaya, dan jangan pula mudah melatah apabila menjumpai penipuan. Deal with it. 

Bosankah membaca pengenalan yang panjang tadi? I'm a (written) word person, siapa suruh baca blog ini! [Tahukah anda: sebelum menerbitkan mana-mana blog post, dia akan meng-edit post tersebut sekurang-kurangnya 20 kali? Atau mungkin 30. Biasanya, hanya edit sebaris dua setiap kali buka. Compulsive mungkin.]  
Sebenarnya, tujuan asal post ini adalah untuk menceritakan pengalaman latihan praktikal Journalism on Campus (JOC) dia.

Tajuk sebenar: Journalism on Campus (JOC) lagi!

Sebelum latihan praktikal JOC, ada sesi teori (common sessions), tapi malaslah nak menghurai, sebab apa yang dipelajari di common sessions banyak yang sama dengan kelas PPJ. Jadi dia hanya akan berkongsi kisah practical attachment dua hari JOC. Internship dua hari sahaja, believe it or not.

Sesi-sesi latihan JOC telah berjaya mengkucar-kacirkan semester pendek dia. Habis dua (tiga? Dah lupa) kali Khamis terpaksa ponteng kelas sebab latihan JOC dibuat dari hari Khamis hingga Ahad. Technically, tak ponteng kelas pun, sebab ada excuse letter, tapi rasa rugilah, kelas waktu semester pendek ni, satu sesinya sama dengan dua sesi kelas semester biasa. Kiranya memang banyak perbincangan di dalam kelas yang terpaksa kami lupakan saja kerana perlu menghadiri latihan JOC. Kalau tak ikut semua latihan, tak boleh sertai JOC.  

Menyimpang lagi daripada tajuk asal (pelajaran dan hubungannya dengan hal-hal lain)

Extra-curricular involvements really could jeopardize your studies if you're not careful but if you don't mind compromising your studies then I have nothing more to say to you seriously it's not my business if you enjoy extra-curricular activities more than your studies I have absolutely nothing against that. Maaflah tiba-tiba guna bahasa Inggeris dia pun tak suka bahasa rojak tapi kadang-kadang terguna juga tak pastilah apa sebabnya.  

Dalam menuntut ilmu, masa adalah aset yang paling kita perlukan. Maklumat yang perlu dicari, dinilai, dihadam dan disimpan BANYAK, tapi MASA TERHAD, jadi zalimlah kalau kita mengorbankan masa yang sepatutnya diluangkan untuk mencari ilmu itu untuk perkara lain. Walaupun perkara lain itu juga berfaedah dan turut memberi kita ilmu dan pengalaman. 

Secara peribadi, dia sekarang semakin sensitif terhadap hal ini. Ini tiada kaitan dengan soal aktiviti ko-kurikulum; tapi kerana sebagai pelajar sejarah, dia rasa semakin lama semakin terhimpit dengan waktu. Lagi banyak belajar lagi banyak dia sedar yang dia tak tahu apa-apa. Tapi aktiviti ko-kurikulum juga sangat mustahak -- banyak perkara yang tak boleh kita belajar di dalam kelas. Bagi dia mudah sahaja: anda tahu keadaan diri anda sendiri. Jika rasa mampu dan mahu untuk membuat kerja-kerja tambahan, buat sajalah. Sekali-sekala, nilailah progress diri anda. Kemudian tambah, tolak atau kekalkan apa yang perlu. Macam benda lain juga dalam hidup.

Memang rambang mata kalau consider semua kelab, projek dan persatuan yang ada di UIA. Ditambah pula dengan peluang-peluang pekerjaan part-time yang pasti ada kalau dicari (duit pun ujian. Ada duit ujian, habis duit ujian, cari duit ujian). Pendek kata, takkan habis aktiviti yang boleh dan perlu dibuat...tapi ada benda yang memang tak humanly possible! Life is short, is hectic, is bewildering, is a test. Kita perlu memilih.

Sebab itulah dia percaya, selagi boleh, pilihlah jalan yang boleh menggembirakan anda. Bila lapar, sediakanlah makanan yang anda rasa sedap. Kalau mahu belajar, pilih bidang yang anda suka. Kalau perlu kerja, cari kerja yang anda suka. Bila mencari kawan, carilah yang anda suka. Dan seterusnya. Hidup ini penuh tekanan. Might as well choose to do what you like whenever you have the chance. Kalau tiada pilihan dan terpaksa hidup dengan kerja/orang yang anda tak-berapa-suka, bersyukurlah juga. Apa gunanya merungut? Kesusahan bukannya kekal. Cuba hitung nikmat versus kesyukuran kita. Mesti akaun tak seimbang! Memang takkan seimbang pun. Rumusannya, be happier, be more thankful, look younger! Haha apakah ini.

Anda rasa keliru dan sedikit berserabut membaca post ini? Dia pun.

Lama pula menyimpang. Oho tulis surat malas. Tulis ini melampau.

Kembali kepada tajuk sebenar 

Antara cabaran mengikuti latihan JOC ialah kami perlu berkumpul di main staircase UIA selewat-lewatnya jam tujuh pagi. Memang bunyi macam senang, tapi sebenarnya langsung tak senang kalau mahallah anda jauh dari main staircase. Lepas solat Subuh, siap-siap dan terus keluar mahallah. Kalau mahallah Safiyyah seronoklah, dekat dengan tangga besar. Tapi kalau mahallah anda jauh, pukul tujuh pagi memang dianggap gila.

Pagi-pagi selepas Subuh, beginilah kami, berkumpul di main staircase bangunan Rectory (tangga besar/tangga Firaun dsb):

...lalu kami menunggu bas. 
Dalam perkataan lain, kami siap awal, bas sampai lambat.

Practical attachment ini latihan amali (duh) untuk menjadikan kami wartawan-wartawan kampus yang berguna lagi beretika. Journalistic ethics memang perkara baharu bagi kebanyakan daripada kami (kerana bukan semua dari Department of Communication yang sudah agak lazim dengan prinsip-prinsip etika pengamal media); tapi rupa-rupanya Islamic ethics kami pun diuji apabila menyertai practical attachment di New Straits Times. Kami diletakkan di bawah seliaan wartawan-wartawan pelbagai "desk" di NST. Ketika bertugas bersama mereka, kami dapati ada wartawan-wartawan beragama Islam yang sudah biasa bersalaman dengan orang (biasanya interviewee) yang berlainan jantina.

Memang sulit apabila amalan yang tidak syar'i dijadikan adat. Apabila mentor anda bersalaman dengan the opposite gender ketika bertemu dengan interviewee, anda yang menjadi trainee-nya, sudah tentu dijangka untuk membuat perkara yang sama. Memang awkward! Apapun, yang salah tetap salah. Tak perlu bersikap apologetic kalau pendirian yang kita yakini dipandang rendah/pelik/ditafsir sebagai disrespectful. Jika kita percaya bahawa bersalam dengan orang berlainan jantina bukanlah cara terbaik untuk menghormati mereka, kenapa perlu segan untuk berpegang dengan pendirian tersebut? Tapi jangan pula rasa bangga walaupun kita tahu pendirian kita itu betul. Syukurlah kalau kita diberi kefahaman dan kekuatan untuk berpegang kepada yang hak, tapi kita menyelesaikan khilaf bukan untuk muncul sebagai pemenang (walaupun memang kita betul), sebaliknya kerana kita mahu kebenaran muncul sebagai pemenang yang diakui oleh semua, terutamanya pihak yang pada asalnya tidak nampak kebenaran tersebut. 

Semoga Allah berterusan bersama kita dan memberi kekuatan kepada kita dalam situasi begini.

Selain masalah bersalaman, rasanya pengalaman kami semasa praktikal cukup menyeronokkan dan bermanfaat. Terlalu banyak yang kami pelajari daripada dua hari tersebut (ada yang berpraktikal tiga hari, ada yang empat hari, bergantung kepada desk apa yang ditugaskan kepadanya. Wartawan Life & Times tidak bekerja pada Sabtu dan Ahad, jadi dia hanya perlu praktikal pada hari Khamis dan Jumaat. Sabtu dan Ahad tu terus gila buat assignments dan presentations). Semestinya letih. Tapi seperti biasa, motivasi dia untuk diri sendiri berupa ingatan tehadap cuti panjang yang akan menjelang sejurus selepas semester pendek berakhir. Lagi pula, dia dapat bekerja di bahagian Life & Times, desk rebutan banyak pelajar. Hahaha. Ramai rupanya yang minat menulis artikel berbentuk feature. Jadi bila dah ditugaskan di bahagian tu, bahagialah dia. 


Yang bagusnya, apabila berpraktikal di NST, kami diberi elaun makan. Sehari RM15. Lebih daripada cukup untuk belanja makan sepanjang hari bekerja pagi sampai petang. Sampai saja di NST tiap-tiap pagi, kami melaporkan diri kepada Mr. Balan (kakitangan Layout/Design dan NIE-NST) untuk mendapatkan elaun.

Menunggu diberi elaun makan

Lima belas ringgit yang percuma. 

Kumpulan yang ditugaskan di bahagian Life & Times. Menuju sarapan setelah diberi elaun.

Sarapan dengan Iimaan, Leila dan Atiyyah.

Bahagian Life & Times ialah pullout yang banyak menerbitkan features, bukan hard news. Untuk feature writing, sang penulis diberi lebih kebebasan untuk menyampaikan pendapat peribadi (asalkan relevan dan tak keterlaluan. Apapun yang ditulis wajib terbit daripada kebenaran yang sudah disahkan). Maknanya, features memang banyak bezanya dengan news stories.

Wartawan yang menulis laporan berita bertanggungjawab untuk melaporkan fakta-fakta kejadian sahaja. Kalau ada pendapat pihak-pihak tertentu, mesti disebut siapa yang mengeluarkan kenyataan tersebut. Sama saja dengan penulisan akademik. Kalau tak cite pengarang asal dalam term papers, dikira plagiat. Kalau wartawan tak sahkan dan nyatakan siapa sumber berita/kenyataan, memang dicop tak boleh dipercayai.

Pembahagian kerja

Kerja yang diamanahkan untuk hari pertama





Mencari angle

Tugasan yang dia dapat pada hari pertama sebenarnya sebuah product review yang mesti ditulis berdasarkan press kits [kenyataan akhbar daripada pengeluar-pengeluar produk. Setiap press kit pula mesti disertai sekeping CD... dalam CD ada soft copy gambar-gambar barang yang nak dipromosi; jadi mudahlah kerja kakitangan layout/design bila mahu tambah gambar dalam layout artikel nanti]. Apa rupa press kits? Sila tengok contoh di sebelah kiri teks.

Tapi uniknya penulisan untuk akhbar, setiap artikel mesti ditulis dari satu (atau lebih) sudut pandangan. Wartawan sebut "angle". Meskipun tujuan sebenar penulisan hanyalah untuk mempromosi minyak wangi. 

Jadi, walaupun arahan yang dihulurkan kelihatan sudah jelas ["Flowers and perfumes....Concentrate on flowers, since these are flowers of major ingredients in respective perfume"], tapi hakikatnya, angle mesti ditentukan sendiri oleh penulis. Sis Syida bagi contoh: "Cleopatra dulu masyhur dengan kecantikannya; dan antara cara yang dia gunakan untuk memperindah diri sendiri adalah dengan menggunakan bunga blablabla (or whatever) sebagai wangian. Tapi wanita hari ni guna..."  Something like that. Maknanya, artikel tersebut mesti dirangkumkan dalam konsep yang tertentu, supaya ada idea utama yang menyatukan cerita sepanjang tulisan kita. Itulah fungsi angle.

 Leila (bertudung merah) dan dua orang wartawan Life & Times NST.
Meja-meja yang jauh di belakang, sebelah kiri tu, kawasan Layout & Design team.

Bukan Microsoft Word.

Ada perfumer yang bagi sample perfume sekali dengan press kit
Lepas tulis artikel, sub-editor kata, kami boleh bawa balik semua press kit
Whee! Free stuff, we like you.

Sudut kerja wartawan Life & Times di news floor

  Gambar news floor lagi.
Waktu pagi, wartawan keluar mencari cerita/berita; jadi banyaklah meja yang kosong.
Lebih kurang jam 4 petang, barulah ramai yang muncul 
(dan mula menulis story masing-masing).

Hari kedua

Hari kedua seronok sebab kerana: (1) dapat buku percuma, dan (2) dapat ikut wartawan pergi temu ramah orang. Penerbit buku selalu hantar buku-buku terbaharu kepada akhbar untuk tujuan review. Setelah di-review, buku-buku terbabit sudah tak diperlukan lagi oleh NST. Kebetulan Jumaat tu ada buku yang sudah di-review. Sue (editor Life & Times) pun bagilah buku-buku tersebut kepada trainees yang ditempatkan paling dekat dengan mejanya...Leila dan Maryam. Malangnya, buku-buku yang diberi bukanlah daripada genre yang Maryam suka.

Free books, we love you.

Okay not the four of you.
Other free books, we love you.
Say no to fantasy books (especially those with themes like "finding and keeping the perfect boyfriend
and doing practically nothing else")


"Drama! Tragedy! Romance!"
Kalau tak percaya, sila baca petikan-petikan pilihan di bawah:


Worse:



Equally as bad:

  
Cukuplah.

Walau apapun, kami tetap berterima kasih kepada editor yang baik hati bagi buku-buku tersebut kepada kami berdua. Dia pilih dua, Leila pilih dua. Bolehlah tengok serba sedikit apa yang budak-budak zaman sekarang baca.

Semuanya perlu disunting

Masuk saja pejabat pada hari kedua, terus ambil tempat (di meja orang), pasang sendiri komputer/software, dan mula bekerja. Selesaikan apa yang belum selesai semalamnya. Dia sudah menulis artikel tersebut pada hari pertama, jadi cuma perlu di-edit sedikit sebanyak sebelum memaklumkan pada Sis Syida. Kemudian...


Selesai menulis, dia (terpaksa) tengok sub-editor edit tulisan dia baris demi baris.
Saat-saat mendebarkan.

Akhirnya, artikel yang siap pun dicetak. Sis Syida suruh letak satu salinan di dalam sebuah fail khas, dan maklumkan pada Editor bahawa tulisan tersebut sudah siap.
Kata Sis Syida, "Nanti minggu depan ke, minggu depan lagi ke, keluarlah (dalam akhbar)."

Memang keluar pun.
Semua kami yang bekerja di Life & Times dapat melihat hasil kerja kami tersiar di muka akhbar.
Alhamdulillah, kerana tulisan kami dianggap cukup baik untuk disiarkan. Tapi perasaan gembira tu takkan dapat menandingi kegembiraan yang kita rasa apabila menjumpai sepasang kasut yang cantik, berkualiti dan tak mahal. Tak dapat juga mengatasi ketenangan yang kita rasa apabila keputusan Bahasa Melayu Lanjutan tidak terlampau teruk!


Hasil dua hari

Kiri: Hard copy artikel yang sudah siap.                              Atas: Bentuk akhir artikel di dalam akhbar.                       Menulis tentang minyak wangi? Sejujurnya, memang bukan topik yang paling menarik bagi dia. Tak membosankan, tapi tak cukup menarik. Jawab esei sejarah lagi mencabar hahahaha. [Dalam kalangan kami berenam yang berpraktikal di meja Life & Times, Leila pilih untuk tulis review jam tangan, dua orang (Mizah dan Nazriq) lagi awal-awal sudah menerkam bahagian Travel; dua lagi, Khaira dan Meor, ditugaskan menulis untuk bahagian Entertainment]. Tapi, seperti kata Editor Life & Times semasa pembahagian tugas, "I don't think you have a choice (anyways)!" 
Inilah yang dinamakan kerja. Take it or leave it.

Tengok orang temu bual orang

Perkara menarik kedua bagi dia: interviewing an interviewee. Eleh macamlah tak pernah buat. Tapi kali ini berbeza, sebab pergi dengan wartawan sebenar dan perhatikan cara-cara dia mengendalikan sesi temu bual. Petang Jumaat itu, dia dan Sis Syida menaiki teksi ke KL Convention Centre untuk bertemu dengan Prof. Angus W.G. Walls, seorang pakar pergigian dari UK. Beliau pernah datang ke Malaysia sebelum ini, dan kali ini beliau ke Malaysia untuk bercakap di sebuah seminar yang dihadiri oleh...doktor-doktor gigi. Rupa-rupanya Prof. Walls pakar rawatan pergigian untuk warga emas.

Dialog mereka banyak menyentuh hal-ehwal gigi palsu

Waktu ini, jurugambar belum sampai

Profesor Walls melakarkan gambar gigi palsu (cara gigi palsu dipasang).

Inilah untungnya menjadi wartawan: tiap-tiap hari, ada saja perkara dan ilmu baharu
yang perlu difahami [dan kemudiannya harus diterangkan kepada pembaca].
Kata Profesor Walls, ketika diberitahu bahawa beliau akan ke Malaysia, anak lelakinya (dan teman wanita anaknya) berpesan agar beliau membelikan sepasang jam tangan tiruan untuk mereka. Kami cadangkan Petaling Street, dan kami sarankan supaya beliau tanya dahulu semua kedai, baru beli. Dan jangan lupa untuk menawarkan harga yang lebih murah. Contohnya minta kurang separuh harga terus, senang cerita.

Rupa-rupanya, beliau sudah berpengalaman membeli barang di tempat-tempat sebegitu di Malaysia.
Tak perlu risau.
Melawat Belgium beli coklat. Melawat Malaysia cari jam tangan tiruan.
Hasil temu bual tersebut, Syida Lizta tulis artikel ini.


[Sedikit catatan tentang buku catatan]:

Buku catatan yang digunakan oleh setiap wartawan kumpulan NSTP.
Kami pun diberi senaskhah seorang.

Ini buku penting. Setiap wartawan dikehendaki menyimpan setiap naskhah Reporters' Note Book mereka sehingga lebih kurang tujuh bulan (kalau tak silap); takut-takut ada cerita/fakta yang perlu disemak kalau timbul kes mahkamah berkenaan cerita tersebut, dsb. Contohnya, kalau seseorang yang pernah ditemu bual menafikan kenyataan itu dan ini sedangkan memang dia pernah berkata itu dan ini, maka wartawan yang terlibat bolehlah membuktikan penipuan tu dengan merujuk kembali buku nota kuningnya.

Selesai temu bual, Sis Syida balik rumah, dan dia pulang ke NST (singgah beli roti di KLCC dahulu). Di news floor, hampir semua orang sudah habis tugasan masing-masing. Kami cuma mahu berkumpul untuk berjumpa dengan Mr. Balan sebelum pulang ke UIA.

 
Balik ramai-ramai naik LRT.

Jalan raya pun dah mula sibuk. Rush hour di Kuala Lumpur.

Oh ya. Ini cuma pengalaman seorang ahli pasukan editorial. Brothers dan sisters yang menyertai kumpulan Layout/Design, Ad/Sales dan Photography tentu berbeza pengalaman mereka. Apa yang penting, kami sudah seperti satu keluarga walaupun belum terbitkan lagi senaskhah akhbar.

Panjang begini cukup kot.

Kalau anda sudah sampai ke baris ini tanpa membuat-buat tak nampak perenggan-perenggan dan gambar-gambar di atas, anda memang tegar! Terima kasih kerana membaca. Selamat berpuasa.

Monday, August 8, 2011

Semuanya serentak

 Buat kali pertama setelah dua tahun, dia takkan ada kelas jam 8:30 pagi. Yang paling awal pun mula pukul 10.


Dia hanya akan kekalkan 18.5 jam kredit/semester, seperti biasa. 
Sekarang ada lebih satu subjek. Belum tahu nak gugurkan yang mana satu. 
Yang penting memang nak buang satu.
Lagipun, mak pernah kata, "Buat apa amek banyak-banyak sangat?  
(You won't have a life if you do)"
Penasihat akademik Jabatan Sejarah kata, "Jangan amek banyak-banyak. 
Takut tak boleh maintain results."
Kesimpulannya, cukuplah dengan 18.5 jam kredit. 
 
Banyak kelas yang sama waktu dengan kelas tasmi' di Al-Amin. Dua-dua kelas penting.
Semoga Prof. Kopanski (Ayyubids & Mamluks dan Modern Europe) mengalihkan kelas-kelas petangnya ke waktu malam, [kecuali malam Khamis. 
Khamis malam (dan lazimnya several weekends juga) adalah untuk kelas debate].

Memang ada pilihan-pilihan lain yang masanya tak serentak dengan waktu mengajar...

 ...tapi kebanyakannya tak sesuai untuk diambil SEKARANG.

Contohnya, takkanlah nak ambil Islah & Tajdid Movements in the Muslim World (HIST 3410) kalau belum belajar Ayyubids & Mamluks dengan Osmanli History?
Tak tertiblah. Serupa dengan budak-budak yang menghafaz surah-surah al-Quran walaupun belum mengenal huruf-huruf hija'iyyah. Memang tak salah dan memang dia boleh ingat, tapi kalau ada apa-apa kesilapan, dia takkan boleh betulkan sendiri, sebab tiada ilmu asas untuk merujuk kembali sumber-sumber yang sepatutnya.
Maknanya, memang perlu belajar subjek-subjek tersebut (Ayyubids & Mamluks, Osmanli) pada semester hadapan juga. Tak boleh tangguh.
Tapi dia masih perlu melapangkan waktu petang.

Kesimpulannya, semoga Prof. Kopanski mengalihkan kelas-kelasnya ke waktu malam! 


Walau apapun, kebebasan untuk menyusun sendiri jadual kelas harian adalah 
sesuatu yang sangat dia hargai.