2011 C.E.

0 comments
Some things that cross my mind:

1. It doesn't feel like the end of the year because the semester isn't over yet.

2. Tomorrow I can start saying that I'm 23. Actually I already am according to the Hijri calendar. Anyway, the auntie at Haby & Wools (and many other aunties) think I'm still 18 (or younger). But it's not very cute when your students' parents think you're their kids' classmate.

3. I still have two-and-a-half letters to embroider on that bag(-flap) that I started working on at least a year ago. Plus several other projects, either unfinished or not even begun.

4. Donna Tartt's "The Little Friend" has been sitting on my desk since Leila bought it for me at the Big Bad Wolf sale, but I haven't had the chance to read it yet. I did finish the two Alexander McCall Smith novels (that my mother bought), though. They were the best. Alexander McCall Smith has the most relaxing, calming prose ever. Hilarious characters, too.

5. I did the unthinkable: skipped a class to finish an assignment for another class. It was a calculated decision, but I still hate myself for it.

6. I made many wonderful friends this past year -- from the History department, debate events, and JOC. They taught me a lot.

7. So many friends got married. I miss them. I hope they'll be great wives and mothers. I know they will.

8. Stanford J. Shaw (and his wife) made my life difficult. Amazing knowledge, though. Must've spent their lives living the lives of the Ottoman sultans (and subjects) and the early modern Turks.

9. Sometimes on the nights before tests, I come extremely close to giving up ("A, A-, fail, whatever" thoughts), so I give up (let out huge sigh, plunk the books on my face, next to me, wherever) for a few seconds, then I resume revising. Usually while singing along to happy songs ("this is my message to you-oo-oo/Don't worry/about a thing/'cos every little thing/is gonna be all right...") from my laptop.

10.  I've never imagined that we were going to settle down not in the city, but we did. And I'm loving it. But of course, it's not difficult to love Malaysian kampung areas/life. We have to drive a long way for our shopping, but otherwise it's a fabulous life. However, there was one ugly incident: our house was broken in (the burglars took three laptops, some external hard drives, some cash, and a few other stuff -- talk about evil and inconsiderate), which never happened when we lived in KL.

11. For the first time in my life, I picked durians (that had fallen from their trees) from the ground. I will probably get tired of durians sometime in the near future. But alhamdulillah. Fruit trees!

12. The cow dung in the orchard totally brings back memories of school holidays spent at our Parit Bintang (Batu Pahat) kampung -- where me, my sister and our cousins had a fantastic time playing hairdresser and rumah hantu, watching the cows (and other animals), walking to the kedai runcit at the end of the parit together, going to town with Mak Tok, and cooking (I remember doughnuts and Maggi goreng). Now those cousins are married, with kids. How strange.

13. I've made friends with some geese and one extremely pushy cat (with eyes like Taylor Swift's, except she has blue eyes and Kontot has green ones) who swipes at you when you pat her, does not stop mewing until you give her her food (AND she's a very picky eater, too!), and does not know what "giving up" means. If I had an attitude like hers, I would easily score a 4.00 GPA every semester, absolutely. Sometimes I want to scream "what is wrong with you?" in her face but I don't have claws and she does.

14. My exams will start in three days' time. I have an awful lot of revising to do on, among others, post-Independence Malaysia, modern Europe, the Ottoman sultanate, and medieval India. Yes, sometimes I get very tired of all this mental time-travelling, and sometimes I cannot wait to be able to specialise in one period/civilization after this degree.

15. Which reminds me, I had some really nightmarish tests this semester.

What those nightmare looked like (from India under the Sultans and Mughals and Niche Debate V):

7. Subuktigin defeated the Hindu Shahiya ruler _________
a) Jaipal
b) Anandpal
c) Sukhpal
d) Bhimpal

True or False?
8. In an Australasian debate the adjudicators may confer to reach a verdict.

Those questions don't exactly seem difficult, do they? But they're very specific, and I have a problem with specific...when I didn't prepare well.

8. I really must start revising now. Like you, I have a future to prepare for.

May all of our good dreams come true, ameen.

Cara mengulangkaji dengan berkesan di saat akhir

5 comments
Kejayaan (dalam peperiksaan) yang berpunca daripada projek ulang kaji last minute adalah suatu mitos. Betul, ada orang yang cemerlang seolah-olah hanya dengan usahanya mengulangkaji seminggu sebelum exam. Sebenarnya ini cuma satu ilusi. Kejayaan cemerlang adalah akibat usaha yang panjang.

Kenapa ada pelajar yang mengulang kaji di saat-saat akhir? Well boleh guna jawapan peribadi nampaknya: sebab sepanjang tempoh kuliah, masa lapang lebih banyak dihabiskan untuk kerja (macam-macam) dan assignments. Buat assignments tak sama dengan revise/study. Hah let's face it: kalau ada 24 jam masa lapang hari-hari pun belum tentu dia akan ulang kaji sebab dia bukan orang yang tahu cara-cara mengulang kaji pelajaran tiap-tiap hari macam calon PMR.

Cakap sajalah. Dia pun ulang kaji last minute. Sebab itulah dia boleh tulis post ini atas dasar empati.

But! There's a difference between learning and revising at the last minute.

Walau bagaimanapun, memandangkan peperiksaan akhir semester sudah terlampau hampir, buang masa saja bercerita panjang-panjang mengenai "kaedah belajar bukan last minute". Sekarang kita semua (khasnya pelajar UIA) memang berada dalam episod terakhir sebelum exam, jadi apa salahnya kita bincang sedikit tips cemerlang last minute.

#1: Fahamkan

Kalau tak faham pelajaran, memang tak boleh jawab soalan.
(Tapi sewajarnya di peringkat ini, kefahaman tak patut jadi satu masalah.)
Anyways. Kalau anda masih belum faham apa yang diajar di dalam kuliah selama ni, dia cadangkan:

1) Cari buku-buku "primer". Contohnya anda mahu faham subjek India under the Sultans and Mughals. Jangan terus baca buku yang khusus untuk topik "the Delhi Sultanate" atau "the Mughals". Jangan, nanti tertekan. Mulakan dengan buku yang bercerita secara umum lagi ringkas. Contohnya A History of India atau India: A Concise History. Lebih concise lebih bagus.

Biasanya, buku-buku begini akan menghabiskan cerita seluruh course tersebut dalam 10 muka surat atau kurang. Memang tak komprehensif, tapi tujuan membaca buku begini bukannya untuk mencari details, tapi untuk mendapatkan gambaran menyeluruh.

Lebih menggembirakan, setelah habis membaca bahagian yang berkenaan, minda anda akan tertipu lalu berfikir, "Eh aku dah habis baca untuk satu course ni." Lega, bukan? Ini sebenarnya satu cara untuk kita menguasai minda sendiri supaya tak gelabah sebab belum habis study walaupun minggu depan dah nak exam.

By the way. Sepatutnya perkara ni dibuat dalam minggu pertama dan kedua semester, bukan sekarang. Lain kali ingat!

Setelah faham zaman berkenaan secara umum, barulah anda boleh mula membaca buku-buku khusus supaya betul-betul faham semua kejadian yang berlaku dalam tempoh 300-400 tahun terbabit. Haha. Rupanya baca 5-10 muka surat tadi tak cukup. I told you, jalan-jalan pintas dalam belajar adalah suatu mitos.

Memang akan ada banyak perkataan "baca" dalam post ni. Maklumlah, universiti. Bukan playschool.

Ada orang tak suka membaca. Baiklah. Cuba cara ini:

2) Tengok video atau filem yang berkaitan. 
Sebab biasanya menonton lebih mudah daripada membaca. Ada banyak dokumentari sejarah (sila rujuk Youtube untuk sumber percuma), juga filem-filem yang menarik (kesahihan bukan kriteria utama. Yang penting anda dapatkan minat untuk terus belajar walaupun di saat akhir...tapi jangan asyik sangat menonton sampai lupa baca buku). Untuk subjek India under the Sultans and Mughals...entahlah. Jodhaa Akbar mungkin? Tak tahulah.

Ataupun, anda boleh 
3) Baca buku kanak-kanak
...seperti ini:

Ada banyak gambar, jadi mungkin anda akan tak perasan bahawa anda sedang membaca.

Buku kanak-kanak mengandungi lebih banyak unsur keseronokan dan hiburan. Peristiwa sejarah pun tak di-romanticize macam dalam buku orang dewasa:


Ceritakan saja begini. Kan senang.

Satu lagi contoh:


Sekali lagi dia ingatkan, bacaan-bacaan ringan tersebut perlu diikuti dengan bacaan heavy duty. Tak boleh lari.

Maaflah semua contoh diambil dari perspektif pelajar Sejarah.

#2: Ingatkan

Cara mengingat ada banyak. Sila fahami diri sendiri dan bertindak mengikut personaliti anda.

Bagi dia, faham = ingat (biasanya).

Sebab itulah bahagian "Fahamkan" di atas jauh lebih panjang daripada bahagian "Ingatkan" ni. Personally, dia lihat banyak pelajar yang tak berjaya menggunakan saat-saat akhir sebelum peperiksaan dengan berkesan kerana gagal memahami pelajaran, bukan kerana tak mampu mengingat. Atau, mereka memperuntukkan masa yang terlalu sedikit untuk mengingat dan mengulang. Pendek kata, jangan ulang kaji last minute kalau anda tahu anda tak mampu baca dan ingat satu buku teks dalam tempoh 48 jam (atau berapa-berapa jam punlah).

Lagi satu, ulang = ingat. Maknanya mesti baca banyak kali.

Nota juga cara yang baik untuk reinforce ingatan. Buatlah nota yang sesuai dengan diri sendiri.

Oh dan jangan lupa. Ilmu adalah kurniaan Allah. Usahalah semampu mungkin, tapi jangan lupa untuk meminta daripada-Nya dan bertawakkal. Keyakinan datang daripada tawakkal. Try it!

#3: Tahu format soalan peperiksaan

Ada berapa soalan? Ada berapa jam untuk menjawab? Ada berapa markah untuk setiap soalan?
Demikianlah tiga perkara terpenting yang perlu anda tahu sebelum masuk dewan exam. Jangan lupa juga untuk menulis sepantas mungkin. Umumnya, anda takkan punya banyak masa untuk berfikir atau terkejut ("Eh, ada LIMA soalan? Ingatkan empat je?") atau merajuk (sebab soalan susah). Memang persediaan sebelum masuk ke dewan perlu cukup. Tak boleh lama-lama merancang jawapan (5-10 minit sahaja untuk seluruh kertas soalan). Tak ada masa untuk berasa takut, teragak-agak, dan emosi-emosi lain yang tak positif.

#4: Sikap yang cemerlang

Pastikan anda sentiasa gembira. Belajarlah, ulang kajilah, dan jawablah soalan peperiksaan dengan sikap yang upbeat. Tetapkan matlamat untuk memperbaiki prestasi diri sendiri dalam setiap ujian. Dengan cara ini, nescaya anda akan tetap ceria (ataupun sedih, tapi tak lama, mungkin 5 minit saja) walaupun anda tulis jawapan yang tak tepat ataupun langsung tak betul. Kejayaan sebenar dalam ujian kehidupan adalah apabila kita mampu untuk rise above the little things dan sentiasa ingat untuk menuju matlamat hidup yang lebih besar dan abadi.

Exams come, exams go.
Sekian. Semoga bermanfaat.

Friday, December 30, 2011

2011 C.E.

Some things that cross my mind:

1. It doesn't feel like the end of the year because the semester isn't over yet.

2. Tomorrow I can start saying that I'm 23. Actually I already am according to the Hijri calendar. Anyway, the auntie at Haby & Wools (and many other aunties) think I'm still 18 (or younger). But it's not very cute when your students' parents think you're their kids' classmate.

3. I still have two-and-a-half letters to embroider on that bag(-flap) that I started working on at least a year ago. Plus several other projects, either unfinished or not even begun.

4. Donna Tartt's "The Little Friend" has been sitting on my desk since Leila bought it for me at the Big Bad Wolf sale, but I haven't had the chance to read it yet. I did finish the two Alexander McCall Smith novels (that my mother bought), though. They were the best. Alexander McCall Smith has the most relaxing, calming prose ever. Hilarious characters, too.

5. I did the unthinkable: skipped a class to finish an assignment for another class. It was a calculated decision, but I still hate myself for it.

6. I made many wonderful friends this past year -- from the History department, debate events, and JOC. They taught me a lot.

7. So many friends got married. I miss them. I hope they'll be great wives and mothers. I know they will.

8. Stanford J. Shaw (and his wife) made my life difficult. Amazing knowledge, though. Must've spent their lives living the lives of the Ottoman sultans (and subjects) and the early modern Turks.

9. Sometimes on the nights before tests, I come extremely close to giving up ("A, A-, fail, whatever" thoughts), so I give up (let out huge sigh, plunk the books on my face, next to me, wherever) for a few seconds, then I resume revising. Usually while singing along to happy songs ("this is my message to you-oo-oo/Don't worry/about a thing/'cos every little thing/is gonna be all right...") from my laptop.

10.  I've never imagined that we were going to settle down not in the city, but we did. And I'm loving it. But of course, it's not difficult to love Malaysian kampung areas/life. We have to drive a long way for our shopping, but otherwise it's a fabulous life. However, there was one ugly incident: our house was broken in (the burglars took three laptops, some external hard drives, some cash, and a few other stuff -- talk about evil and inconsiderate), which never happened when we lived in KL.

11. For the first time in my life, I picked durians (that had fallen from their trees) from the ground. I will probably get tired of durians sometime in the near future. But alhamdulillah. Fruit trees!

12. The cow dung in the orchard totally brings back memories of school holidays spent at our Parit Bintang (Batu Pahat) kampung -- where me, my sister and our cousins had a fantastic time playing hairdresser and rumah hantu, watching the cows (and other animals), walking to the kedai runcit at the end of the parit together, going to town with Mak Tok, and cooking (I remember doughnuts and Maggi goreng). Now those cousins are married, with kids. How strange.

13. I've made friends with some geese and one extremely pushy cat (with eyes like Taylor Swift's, except she has blue eyes and Kontot has green ones) who swipes at you when you pat her, does not stop mewing until you give her her food (AND she's a very picky eater, too!), and does not know what "giving up" means. If I had an attitude like hers, I would easily score a 4.00 GPA every semester, absolutely. Sometimes I want to scream "what is wrong with you?" in her face but I don't have claws and she does.

14. My exams will start in three days' time. I have an awful lot of revising to do on, among others, post-Independence Malaysia, modern Europe, the Ottoman sultanate, and medieval India. Yes, sometimes I get very tired of all this mental time-travelling, and sometimes I cannot wait to be able to specialise in one period/civilization after this degree.

15. Which reminds me, I had some really nightmarish tests this semester.

What those nightmare looked like (from India under the Sultans and Mughals and Niche Debate V):

7. Subuktigin defeated the Hindu Shahiya ruler _________
a) Jaipal
b) Anandpal
c) Sukhpal
d) Bhimpal

True or False?
8. In an Australasian debate the adjudicators may confer to reach a verdict.

Those questions don't exactly seem difficult, do they? But they're very specific, and I have a problem with specific...when I didn't prepare well.

8. I really must start revising now. Like you, I have a future to prepare for.

May all of our good dreams come true, ameen.

Sunday, December 18, 2011

Cara mengulangkaji dengan berkesan di saat akhir

Kejayaan (dalam peperiksaan) yang berpunca daripada projek ulang kaji last minute adalah suatu mitos. Betul, ada orang yang cemerlang seolah-olah hanya dengan usahanya mengulangkaji seminggu sebelum exam. Sebenarnya ini cuma satu ilusi. Kejayaan cemerlang adalah akibat usaha yang panjang.

Kenapa ada pelajar yang mengulang kaji di saat-saat akhir? Well boleh guna jawapan peribadi nampaknya: sebab sepanjang tempoh kuliah, masa lapang lebih banyak dihabiskan untuk kerja (macam-macam) dan assignments. Buat assignments tak sama dengan revise/study. Hah let's face it: kalau ada 24 jam masa lapang hari-hari pun belum tentu dia akan ulang kaji sebab dia bukan orang yang tahu cara-cara mengulang kaji pelajaran tiap-tiap hari macam calon PMR.

Cakap sajalah. Dia pun ulang kaji last minute. Sebab itulah dia boleh tulis post ini atas dasar empati.

But! There's a difference between learning and revising at the last minute.

Walau bagaimanapun, memandangkan peperiksaan akhir semester sudah terlampau hampir, buang masa saja bercerita panjang-panjang mengenai "kaedah belajar bukan last minute". Sekarang kita semua (khasnya pelajar UIA) memang berada dalam episod terakhir sebelum exam, jadi apa salahnya kita bincang sedikit tips cemerlang last minute.

#1: Fahamkan

Kalau tak faham pelajaran, memang tak boleh jawab soalan.
(Tapi sewajarnya di peringkat ini, kefahaman tak patut jadi satu masalah.)
Anyways. Kalau anda masih belum faham apa yang diajar di dalam kuliah selama ni, dia cadangkan:

1) Cari buku-buku "primer". Contohnya anda mahu faham subjek India under the Sultans and Mughals. Jangan terus baca buku yang khusus untuk topik "the Delhi Sultanate" atau "the Mughals". Jangan, nanti tertekan. Mulakan dengan buku yang bercerita secara umum lagi ringkas. Contohnya A History of India atau India: A Concise History. Lebih concise lebih bagus.

Biasanya, buku-buku begini akan menghabiskan cerita seluruh course tersebut dalam 10 muka surat atau kurang. Memang tak komprehensif, tapi tujuan membaca buku begini bukannya untuk mencari details, tapi untuk mendapatkan gambaran menyeluruh.

Lebih menggembirakan, setelah habis membaca bahagian yang berkenaan, minda anda akan tertipu lalu berfikir, "Eh aku dah habis baca untuk satu course ni." Lega, bukan? Ini sebenarnya satu cara untuk kita menguasai minda sendiri supaya tak gelabah sebab belum habis study walaupun minggu depan dah nak exam.

By the way. Sepatutnya perkara ni dibuat dalam minggu pertama dan kedua semester, bukan sekarang. Lain kali ingat!

Setelah faham zaman berkenaan secara umum, barulah anda boleh mula membaca buku-buku khusus supaya betul-betul faham semua kejadian yang berlaku dalam tempoh 300-400 tahun terbabit. Haha. Rupanya baca 5-10 muka surat tadi tak cukup. I told you, jalan-jalan pintas dalam belajar adalah suatu mitos.

Memang akan ada banyak perkataan "baca" dalam post ni. Maklumlah, universiti. Bukan playschool.

Ada orang tak suka membaca. Baiklah. Cuba cara ini:

2) Tengok video atau filem yang berkaitan. 
Sebab biasanya menonton lebih mudah daripada membaca. Ada banyak dokumentari sejarah (sila rujuk Youtube untuk sumber percuma), juga filem-filem yang menarik (kesahihan bukan kriteria utama. Yang penting anda dapatkan minat untuk terus belajar walaupun di saat akhir...tapi jangan asyik sangat menonton sampai lupa baca buku). Untuk subjek India under the Sultans and Mughals...entahlah. Jodhaa Akbar mungkin? Tak tahulah.

Ataupun, anda boleh 
3) Baca buku kanak-kanak
...seperti ini:

Ada banyak gambar, jadi mungkin anda akan tak perasan bahawa anda sedang membaca.

Buku kanak-kanak mengandungi lebih banyak unsur keseronokan dan hiburan. Peristiwa sejarah pun tak di-romanticize macam dalam buku orang dewasa:


Ceritakan saja begini. Kan senang.

Satu lagi contoh:


Sekali lagi dia ingatkan, bacaan-bacaan ringan tersebut perlu diikuti dengan bacaan heavy duty. Tak boleh lari.

Maaflah semua contoh diambil dari perspektif pelajar Sejarah.

#2: Ingatkan

Cara mengingat ada banyak. Sila fahami diri sendiri dan bertindak mengikut personaliti anda.

Bagi dia, faham = ingat (biasanya).

Sebab itulah bahagian "Fahamkan" di atas jauh lebih panjang daripada bahagian "Ingatkan" ni. Personally, dia lihat banyak pelajar yang tak berjaya menggunakan saat-saat akhir sebelum peperiksaan dengan berkesan kerana gagal memahami pelajaran, bukan kerana tak mampu mengingat. Atau, mereka memperuntukkan masa yang terlalu sedikit untuk mengingat dan mengulang. Pendek kata, jangan ulang kaji last minute kalau anda tahu anda tak mampu baca dan ingat satu buku teks dalam tempoh 48 jam (atau berapa-berapa jam punlah).

Lagi satu, ulang = ingat. Maknanya mesti baca banyak kali.

Nota juga cara yang baik untuk reinforce ingatan. Buatlah nota yang sesuai dengan diri sendiri.

Oh dan jangan lupa. Ilmu adalah kurniaan Allah. Usahalah semampu mungkin, tapi jangan lupa untuk meminta daripada-Nya dan bertawakkal. Keyakinan datang daripada tawakkal. Try it!

#3: Tahu format soalan peperiksaan

Ada berapa soalan? Ada berapa jam untuk menjawab? Ada berapa markah untuk setiap soalan?
Demikianlah tiga perkara terpenting yang perlu anda tahu sebelum masuk dewan exam. Jangan lupa juga untuk menulis sepantas mungkin. Umumnya, anda takkan punya banyak masa untuk berfikir atau terkejut ("Eh, ada LIMA soalan? Ingatkan empat je?") atau merajuk (sebab soalan susah). Memang persediaan sebelum masuk ke dewan perlu cukup. Tak boleh lama-lama merancang jawapan (5-10 minit sahaja untuk seluruh kertas soalan). Tak ada masa untuk berasa takut, teragak-agak, dan emosi-emosi lain yang tak positif.

#4: Sikap yang cemerlang

Pastikan anda sentiasa gembira. Belajarlah, ulang kajilah, dan jawablah soalan peperiksaan dengan sikap yang upbeat. Tetapkan matlamat untuk memperbaiki prestasi diri sendiri dalam setiap ujian. Dengan cara ini, nescaya anda akan tetap ceria (ataupun sedih, tapi tak lama, mungkin 5 minit saja) walaupun anda tulis jawapan yang tak tepat ataupun langsung tak betul. Kejayaan sebenar dalam ujian kehidupan adalah apabila kita mampu untuk rise above the little things dan sentiasa ingat untuk menuju matlamat hidup yang lebih besar dan abadi.

Exams come, exams go.
Sekian. Semoga bermanfaat.