Mesti ingat, mesti buat

Adakah anda orang yang gemar menampal peringatan/kata-kata dorongan/senarai tugasan/matlamat-matlamat di dinding atau soft board anda? Misalnya, kalau anda pelajar universiti, mungkin anda tampal besar-besar senarai subjek yang diambil berserta angka 4.00 di sebelah semua subjek tersebut. Lebih terpuji, ada yang meletakkan senarai amalan sunat harian yang dimestikan ke atas diri sendiri. Mungkin juga anda letakkan target penurunan/penambahan berat badan. Seorang room mate dia dahulu, melukis gambar kubur dan menulis di bawahnya "Di sinilah tempat aku kembali nanti". Lagi, ramai juga yang menampal target-target hidup (25 tahun: graduate; 26 tahun: nikah; 30 tahun: umrah). Ada orang yang tiap-tiap hari menukar nota Post-It "To do list" mereka.

Atau, adakah anda suka soft board anda dibiarkan kosong (yang ada mungkin kupon piza; random keychains pemberian orang yang tak tahu di mana lagi mahu diletakkan kerana kunci cuma ada dua set: kunci rumah dan kunci mahallah sedangkan keychains sudah berbelas-belas; dan kerongsang tudung tinggalan kawan-kawan anda yang suka meninggalkan kerongsang di bilik anda) kerana anda berpendapat bahawa motivasi dan peringatan ialah perkara peribadi. Lagipun anda paranoid, tak mahu orang tahu apa yang sedang anda fikir, rancang, atau risaukan.

Dia termasuk dalam kategori kedua.

Tapi kadang-kadang, perbuatan mengumumkan matlamat dan peringatan diri sendiri boleh menggesa kita untuk bersungguh-sungguh memenuhi perkara-perkara tersebut.

Maka hari ini, dia dare to publicize (sedikit).

Dalam perkataan lain, kalaulah dia jenis yang menulis di soft board, beginilah rupa peringatan di soft board-nya:

1) Don't lose more than 5 marks for carry marks OF ALL SUBJECTS from now on. Okay too much. At least get 50/60 FOR EACH SUBJECT.

2) That means:
    a) minimize daydreaming during lectures
    b) update lecture notes, at least once a week
    c) stop your stupid begin-revising-the-night-before-the-test habit because you know you can do better than that
    d) haunt the library. (But not the leisure reading section or the TV area.)  

3) You have enough clothes already (don't buy any more tops just because "it's really pretty and it's on sale")

4) Buy formal shoes -- maybe dark grey Mary Janes. Are MJ's formal? Whatever, get dark grey Mary Janes.

5) Read more, read seriously. Are you a history student or what?

6) Write letters more.

7) Blog more regularly. Ask questions, answer them; share experiences; show/tell others about the interesting people you meet; think aloud; record the good things and the useful things that happen to you; be careful, don't reveal too much, this is the Internet; but if it's a good thing, don't be afraid to hit "publish".

8) Don't get any grade lower than A. To achieve this, refer to #1.

9) You won't be able to raise your CGPA if you don't fulfill #8.

10) People don't die of low grades. Their hearts just break from regrets.

Dia pelajar santai (nota tak pernah lengkap, tak melazimi bacaan serius harian, malam sebelum exam baru nak tidur dengan bahan bacaan), sebab itulah mesti diingatkan bahawa gred A hanya boleh diraih melalui sifat istiqamah. Sebab itulah public(-ized) self reminder ini di-overload dengan perihal pelajaran. Lagipun, esok semester pendek bermula (kelas English for Occupational Purposes jam 8:30-11:30, English for Academic Writing jam 2-4!), dan semua orang tahu bahawa semester pendek ibarat roller coaster -- sekejap sahaja berlalu dan habis, sakit kepala sedikit sebanyak sepanjang perjalanan, kerap kali rasa ingin menjerit -- kalau tak diingatkan akan kepayahannya dari awal, nescaya lalailah pelajar-pelajar santai se-UIA.

2 comments :: Mesti ingat, mesti buat

  1. I'm telling everyone about this referencing your post tomorrow. You can't make this stuff up! - Good spotting!

    http://www.surveytool.com/survey-questionnaire/

  2. awesome! nak share kat fb boleh tak post yang ni? nak highlight kan part list to do tu..;p

Sunday, June 24, 2012

Mesti ingat, mesti buat

Adakah anda orang yang gemar menampal peringatan/kata-kata dorongan/senarai tugasan/matlamat-matlamat di dinding atau soft board anda? Misalnya, kalau anda pelajar universiti, mungkin anda tampal besar-besar senarai subjek yang diambil berserta angka 4.00 di sebelah semua subjek tersebut. Lebih terpuji, ada yang meletakkan senarai amalan sunat harian yang dimestikan ke atas diri sendiri. Mungkin juga anda letakkan target penurunan/penambahan berat badan. Seorang room mate dia dahulu, melukis gambar kubur dan menulis di bawahnya "Di sinilah tempat aku kembali nanti". Lagi, ramai juga yang menampal target-target hidup (25 tahun: graduate; 26 tahun: nikah; 30 tahun: umrah). Ada orang yang tiap-tiap hari menukar nota Post-It "To do list" mereka.

Atau, adakah anda suka soft board anda dibiarkan kosong (yang ada mungkin kupon piza; random keychains pemberian orang yang tak tahu di mana lagi mahu diletakkan kerana kunci cuma ada dua set: kunci rumah dan kunci mahallah sedangkan keychains sudah berbelas-belas; dan kerongsang tudung tinggalan kawan-kawan anda yang suka meninggalkan kerongsang di bilik anda) kerana anda berpendapat bahawa motivasi dan peringatan ialah perkara peribadi. Lagipun anda paranoid, tak mahu orang tahu apa yang sedang anda fikir, rancang, atau risaukan.

Dia termasuk dalam kategori kedua.

Tapi kadang-kadang, perbuatan mengumumkan matlamat dan peringatan diri sendiri boleh menggesa kita untuk bersungguh-sungguh memenuhi perkara-perkara tersebut.

Maka hari ini, dia dare to publicize (sedikit).

Dalam perkataan lain, kalaulah dia jenis yang menulis di soft board, beginilah rupa peringatan di soft board-nya:

1) Don't lose more than 5 marks for carry marks OF ALL SUBJECTS from now on. Okay too much. At least get 50/60 FOR EACH SUBJECT.

2) That means:
    a) minimize daydreaming during lectures
    b) update lecture notes, at least once a week
    c) stop your stupid begin-revising-the-night-before-the-test habit because you know you can do better than that
    d) haunt the library. (But not the leisure reading section or the TV area.)  

3) You have enough clothes already (don't buy any more tops just because "it's really pretty and it's on sale")

4) Buy formal shoes -- maybe dark grey Mary Janes. Are MJ's formal? Whatever, get dark grey Mary Janes.

5) Read more, read seriously. Are you a history student or what?

6) Write letters more.

7) Blog more regularly. Ask questions, answer them; share experiences; show/tell others about the interesting people you meet; think aloud; record the good things and the useful things that happen to you; be careful, don't reveal too much, this is the Internet; but if it's a good thing, don't be afraid to hit "publish".

8) Don't get any grade lower than A. To achieve this, refer to #1.

9) You won't be able to raise your CGPA if you don't fulfill #8.

10) People don't die of low grades. Their hearts just break from regrets.

Dia pelajar santai (nota tak pernah lengkap, tak melazimi bacaan serius harian, malam sebelum exam baru nak tidur dengan bahan bacaan), sebab itulah mesti diingatkan bahawa gred A hanya boleh diraih melalui sifat istiqamah. Sebab itulah public(-ized) self reminder ini di-overload dengan perihal pelajaran. Lagipun, esok semester pendek bermula (kelas English for Occupational Purposes jam 8:30-11:30, English for Academic Writing jam 2-4!), dan semua orang tahu bahawa semester pendek ibarat roller coaster -- sekejap sahaja berlalu dan habis, sakit kepala sedikit sebanyak sepanjang perjalanan, kerap kali rasa ingin menjerit -- kalau tak diingatkan akan kepayahannya dari awal, nescaya lalailah pelajar-pelajar santai se-UIA.

2 comments:

SurveyTool said...

I'm telling everyone about this referencing your post tomorrow. You can't make this stuff up! - Good spotting!

http://www.surveytool.com/survey-questionnaire/

i-alice said...

awesome! nak share kat fb boleh tak post yang ni? nak highlight kan part list to do tu..;p